Zombicide – Orange level

A ZOMBIK MÁR A SPÁJZBAN VANNAK – 3. rész.

Végre áprilisban (február helyett) megérkezett a várva-várt Season 3 Kickstarter, és le is csaptunk rá a feleségemmel. Azonnal kivettem fél nap szabit, majd nekiálltuk kipróbálni a játékot. Csúfos vereség lett a vége… s hogy miért, majd később, mert előtte még pár mondat arról, hogy miről is szól ez a kiegészítő.

A Zombicide univerzumot bemutató írások: Season 1 (blue), Season 2 (yellow), Season 3 (orange), Összefoglaló (ultrared), Black Plague

Történet

Nem igazán tudnám lefordítani a címet, amely egy izgalmas utalás is lehetne Edgar Allan Poe, az első detektívregény írójának egyik fő művére, a „Morgue utcai kettős gyilkosság”-ra, azaz a „The Murders in the Rue Morgue”-ra. Talán létezik valahol egy hozzám hasonló Edgar Allan Poe rajongó, akinek a szívét megdobogtatja ez. Emlékszem, még az előző évezredben a gimnáziumban reklamáltam irodalomórán, hogy miért nem tanuljuk ezt a kiváló író-költőt, s ezért cserébe kiselőadást kellett tartanom belőle. Sajnos nem találtam a Season 3 pályarajzokon semmiféle vörös szőrt vagy kéménybe gyömöszölt lányt. Az előbbiektől eltérően tehát megkapjuk, amit a cím sugall: halottasházas, kórházas témát.

Képzeljük magunkat bátran egy kiürült kórházba a zombiapokalipszis után, ahogyan gyógyszereket keresünk a kihalt folyosókon, és nem tudjuk, hogy a kórházi ágyakon letakart tetemek vajon tényleg halottak-e, vagy csak olyan zombik, akik még nem hallottak meg bennünket? Itt ugyanis időrendben már ugye sok év telt el a Z-esemény óta, ezért ezek a zombik rendesen oszlásnak indultak, nem olyan egyszerű őket véglegesen elpusztítani…

A játékról

Nézzük mi történt velünk, amikor vagány túlélőnek képzeltük magunkat az első játékalkalommal?
Egyből egy nehéz pályát szemeltünk ki, „mit nekünk a medium!” felkiáltással, és harmadik próbálkozásra csináltuk meg, extra könnyítésekkel. Utólag rájöttünk, hogy tudatlanul csaltunk, tehát kifogott rajtunk a játék! Ami jó érzés, mert ezért vettük meg. Hát megkaptuk.
Csak Skinner (foszlott) zombik vannak a játékban. E képesség azt jelenti, hogy ha támadáskor sikerül megölni egy zombit, de valamelyik másik támadó kockán egyest dobtunk, akkor nem tökéletes a gyilok, és egy félbeszakadt zombi még tovább él… izé, folytatja pályafutását. Vagyis pályamászását. Őket Crawler, azaz csúszómászó zombinak nevezzük. És utáljuk őket, háromra.

Skinner-ek és Crawlerek

Először azt gondoltam, hogy ez nem egy nagy ördöngösség, de a fenét nem! Eleve extra tapasztalati pontot kapunk a félbevágott crawler-ért, ami nehezíti a játékot, mert gyorsabban lépünk magasabb veszélyességi szintre. Illetve, az eddig halálosan erős fegyverek (lásd láncfűrész vagy dupla gépfegyver) most mellőzendőek lesznek, mert oké, hogy 5-6 kockával dobsz támadást, de ha megölsz kettőt, akár két crawler is lehet belőle két 1-es dobás esetén… Nem optimális. Így átértékelődnek a fegyverek és egyedi képességek. Például, jobb most már csak 1 zombit ölni biztosan, egy kockával, mint hármat dobni, megölni egyet, hogy jöjjön helyette másik. (Aki az S1-ben tapasztalta a dicefest-et, akkor átérezheti azt a mélyről jövő tápmegvonást, hogy most már nem dobálhatod tonnaszám a láncfűrészes karakterednek a támadást… ah… Ez szerintem mindenképpen a játék előnyére vált). Nehezíti a játékot – aminek örvendezünk vala.

Mit adtak még nekünk a tervezők?

A kórházi ágyakat és a sátrakat, ami szintén izgalmas és egyedi találmány – bele is buktunk egy ilyen küldetésbe, pedig kétszer futottunk neki: vannak extra spawn kártyák a játékban, „ágykártyák”, amin kék vagy zöld ágyak találhatók. Ennek felcsapásakor – a csatornafedélhez hasonlóan – ha egy térképlapon állsz, az azon lévő kék-zöld ágyakban az addig békésen szunyáló zombik úgy döntenek, hogy előmásznak – csúszómászóként. És ha megnézitek a sátorkártyákat vagy a térképelemeket, akkor azon láthatjátok, hogy akár 3-4 ágy is lehet rajtuk, így a sátortábor közepén állva könnyen előfordulhat, hogy hirtelen 3 csúszómászóval találod lábközt magad. A kórházban bóklászva is a megtisztított szobák hirtelen tele lehetnek ilyenekkel. Izgalmas élmény! Kaptunk még helikoptert – de nem próbáltuk, ezzel lehet majd röpködni, zombit csalogatni; már várom.
Ami egy pindurit csalódás volt számomra, hogy a keresőkártyák között CSAK FEGYVER van. A korábbi dobozokban mindig volt mindenféle, a játék hangulatához illő cucc. A felhígult keresőpakli csak tovább nehezítené a játékot, amire most nincs szükség.

További újítások

Spawn locator: Nagy ötlet – persze szabadon átemelhető a korábbi játékokba, ha többen szeretnétek játszani. A legtöbb küldetésben meg vannak számozva a zombi spawn helyek 1-től 6-ig. A spawn fázisban dobunk a játékos-számnak megfelelő számú kockával (4-7 db) és amilyen számokat dobtunk, annak megfelelő zombi spawn helyre húzunk kártyát. Ez egy izgalmas nehezítés a játékban, hiszen az adott újonnan kialakuló helyzethez kell alkalmazkodnunk, nem lehetünk mindig biztosak abban, hogy hova jön még zombi. Jobban skálázható a játék több játékos szám esetén, hiszen minél több a karakter, annál több kockával dobsz – de az adott küldetés ezt mindig le tudja kezelni.

Event trigger: Szintén újabb elem segíti a pályatervezőket, és most már extra mechanizmusokat is be lehet építeni a játékba. Ezzel eseményeket tudunk kiváltani, amikor egy térkép-lapra először lép túlélő. Pl a legtöbb küldetésben az ajtónyitáskor nem az egész épületbe húzunk zombi-kártyákat, hanem csak akkor, amikor az adott térképlapra lépünk. Így sokkal nagyobb épületek is kezelhetőek, és nagyon jó küldetéséket lehet rá írni. Többek között mi ebbe, a nagy-épületes küldetésbe haltunk bele háromszor egymás után.

És az új abo típus: A-bomb abomination – aminek a fordításától most eltekintek. Ezt nem lehet lelőni kéremszépen a 3-as sebzésű fegyverekkel – így a TCM-ből jövő könnyítés itt nem használható, hiába is rakunk össze hármas sebzést. Csakis Molotov-koktéllal pusztítható. Bizony jön kékben is, azaz a játék első felében simán felbukkanhat az arcunkba, ami a teljes taktikának keresztbe tesz. Kihívás +1. Különleges képessége, hogy az aktivációja után a szomszédos mezőről magára rántja a túlélőket. Tehát, eddig lehetett taktikánk az, hogy az Abominationt valaki elcsalogatja, de ez így már sokkal nehezebb lesz, például épületen belül. Illetve, ha más zombik is vannak azon a mezőn, akkor ott “baj van” (@Vili). Ezért a Slippery képesség felerősödik, így elképzelhető hogy ez lesz a megoldás számunkra.

A karakterek terén el vagyunk kényeztetve, hiszen TIZENKETTŐ érkezett, amire szükségünk is lesz, mert bevezetésre került – MOST FIGYELJ – kompetitív mód és a csapatjáték is.

Részemről egy örökbecsű taggal bővült a csapat, Travis személyében, aki Reaper: Combat képességel bír, azaz minden sikeres ölése magával ránt még egy zombit. Megtaláltam hozzá a broken kombót egy távcsöves puskával és lőszerrel: azaz narancssárga szinten 2+ -ra újradobással fixen öl két zombit anélkül, hogy jöhetne egy csúszómászó. Ding! Természetesen már egy sima kezdő íjjal is erős tud lenni.

Karakterek

Feleségem nem lelt újabb szerelemre ebből a dobozból, csak az Angry Neighbours-ből Adam személyében, de erről majd később… viszont Laurie-t preferálja, aki – tádáám – a free reload képességével szintén egy erős és használható karakter. Szükség is van rá, hiszen a lefűrészelt csövű körönként négyszer csúnya tud lenni, és van hozzá töltény, hogy az ember újradobja a crawlergyártó lövéseket. (Eddig ugyanis bizonyos erősebb fegyvereket egy akciópontért lehetett csak újratölteni – mint például a lefűrészelt-csövű puskát).

Kisfiam egyből lecsapott Maci-ra (Bear), aki igen meglepő és elsőre gyengének tűnő, de a gyakorlatban elképesztően hatásos (broken) képességgel bír: ingyen akcióval minden zombit áttol egy szomszédos mezőre. Ha jól értem, az Abomintationt is. Ez erős, és jól használva a játékot megyeri nekünk. (Kérlek szépen, ne mondjátok el a Waldorf iskolában, hogy apa zombis játékával játszik a kisfiam, köszönöm. Különben többet nem írok. 🙂 )

Cathy sprint képességével egy mozgás akcióért 1-3 mezőt is mehet. Nem tudom eldönteni, hogy ez most jobb-e vagy rosszabb-e mint az alapdobozos Amy vagy Wanda, de közel egy súlycsoport – ki fogjuk próbálni! Akit még említésre méltónak találok az Jane – mert nem fogunk most végig menni mind a 12 karakteren, csak szeretném érzékeltetni, hogy a Prison Outbreakkel ellentétben itt rengeteg használható karakter érkezett. Jane +1 kockát kap a lövésekhez – ez a játék elején nagy segítségünkre van, hiszen pl. az íjjal eleve két kockával dob. Joe-t szemeltem még ki magamnak, aki – mindenki mással ellentétben – tud az utcán/folyosón is keresni. Ez bizonyos pályán életmentő lehet, és fel tudja pörgetni a kezdeti botladozásokat. Louise is figyelemreméltó, mert alapból két kártyát keres. S mivel az A-bomb-ot csak Molotov koktéllal tudjuk megölni, nagyon fontossá válik, hogy hamar összeszedjük az összetevőket a csodaszerhez. Akivel elsőre nem szimpatizáltam, de a játék után egyértelműen erősnek tűnt, az Maddie. Bloodlust:melee képessége arra való – mint egyfajta roham – hogy egy akcióért 1-2 mezőt mozoghat és támadhat egyet – de csak akkor, ha a cél-mezőn áll zombi. Ez eddigi S3 tapasztalataim szerint hasznos, amikor az esemény-triggereket aktiváljuk. Ez is a taktikát erősíti, és nem a mészárszék-erőt.

Ilyen lehet teljesen festett figurákkal játszani…

Team actions: egy apróság, ami tovább színezi a játékot, szintén veterán játékosoknak. A szabálykönyv sok oldalon keresztül, példákkal magyarázza, de valójában pár mondatban elmondható: Minden játékos egy-egy csapatot képez a karaktereivel – vagy több játékos több karakterével, – és ezek a csapatok a játék elején választhatnak 1-2 team-action kártyát, amit a körükben ki tudnak játszani: mozgás, roham, lövés. Ezek kijátszásakor a kiválasztott csapattagok ingyen kapják az adott akciót – lehet, hogy a hard pályákat már csak ezzel lehet megcsinálni? Hogy ezt miért találták ki a tervezők, nem tudom, de erre a könnyítésre szükség lehet.

Kompetitív mód: A lényege egyszerű: játékos a játékos ellen. A szabálykönyv tartalmaz két ilyen küldetést is, ezekben tudjuk játszani ezt a variánst, de könnyen kitalálhatunk új pályákat is. A szabályokat nem bonyolítják túl: az nyer, akinek összességében több tapasztalati pontja van a játék végén az élő és a holt karaktereket is beleszámítva. A két játékos csapatot alkothat a karakterekből, és azokkal a rendes szabályok szerint játszhat. Kapnak golyóálló mellényeket, amelyek védenek egy kicsit a lövések ellen, de egyébként minden marad a megszokottban. Ez teljesen más játékká alakítja a Zombidide-ot, és a zaj-menedzsment kiemeltté válik. A küldetésekben küldetés-jelzőket kell összeszedni a zombihorda áramlása és az ellenséges tűz közepette két különböző pályán. Örömteli, hogy tulajdonképpen kaptunk egy teljesen új játékot is a dobozban.

Összefoglalás

Ötös-alára vizsgázott nálunk ez az alapdoboz, mert tovább nehezítette a játékot, és olyan újításokat hozott, amire szükség volt egy 2015-ös játék esetében, mint pl. a kompetitív mód. Emellé kaptunk sok változtatást, ami szinte újjávarázsolja az alapokat. Ám, éppen ezért az ötös alá, mert valahogy a Season 1 Zombicide „egyszerű, de nagyszerű” letisztultságát elveszítette. Nem mondanám bonyolultabbnak, talán szavakkal nehéz is megfogalmazni, de aki játszott már az első résszel, talán érti, miről beszélek. Ott mentél, irtottad a zombikat, kerestél a konzervek és rizsek között a palacsintasütőddel, és örültél egy sima pisztolynak is. Lehet, csak a nosztalgia beszél belőlem, de ha ajánlanom kéne, hogy melyikkel kezdj, akkor bajban lennék. Az eszem azt súgja, hogy az RM-mel, de ha nem csak a lecsupaszított tényeket nézem, akkor bizony azt mondom, hogy az alap játék tökéletes. S még egyszer hangsúlyozom: az S1-hez közel 50 küldetés van a neten! Körülbelül 10-et mi is játszottunk, és mindegyik jó élmény volt. Ha túl könnyűnek találod az S1-et, akkor neked való az S3 – de ez szerintem társaságfüggő. Én biztos vagyok benne, hogy ha végigjátszottuk az S3 küldiket és a hozzá tartozó kiegészítőt, akkor elő fogjuk venni a netes küldetéseket és visszanyúlunk az első szériához. Ez talán jelent valamit az értékelésed meghozatalánál.

Kategória: Kooperativ stratégia

Játékosszám: 1-6 (de lehet többet is játszani)

Korosztály: 12+

Nyelvfüggőség: Kicsit.

Ítélet: 8/10

[Total: 0    Average: 0/5]
Címke , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..