Storm of Magic – Bolond lukból bolond szél fú

Aki a hosszas és nyegle bevezetőt szeretné átugrani, egyből lapozzon a ?Külalak? fejezethez, ott kezdődik a tényleges bemutató

Bevezető

Nem tudom miért is gondoltam azt, hogy a Games Workshop valami valódi értéket fog most letenni az asztalra ezzel az új kiegészítővel. A már emlegetett gyermeki részem rávett ennek a könyvnek a megvásárlására. Az a részem, aki a karácsonyfa alatt az ajándékok kibontása közben a világot csodálatosnak, színes fényekkel pompázónak látja, és nem veszi észre, hogy a dobozban a csilivili mögött valami értéktelen kacat lapul, ami néhány héttel később a sarokban fog porosodni.

Én tényleg bíztam ebben az egészben, és még mindig bízom, mert hiszen nem volt alkalmam még kipróbálni a könyvet és az új szabályokat. Ugyan mások is hasonló élményeket meséltek, így a rövid áttekintés után azt a következtetést vonom le, hogy az ember valószínűleg párszor kipróbálja, a móka kedvéért, aztán soha többet elő nem veszi? esetleg ha halálosan unatkozik, és más a sima fantasy játékok a könyökén jönnek ki, és vett egy új szörnyet, amit szeretne játék közben látni, és talál ellenfelet? Ergo soha.

(A könyv egyébként ahhoz hasonló, mint amikor kezdő szerepjátékos korában az ember tizenévesen éppen a vérpistike korát éli. Tápolni jó, de közép vagy hosszú távon megcsömörlik az ember, és normális szórakozásra vágyik. A legelső MAGUS karakterem egy törpe harcos volt, 21-es erővel. Kábé a harmadik játék alkalmával (harmadik szinten 🙂 ) rávettem a kalandmestert, hogy tőből vágjuk le a kézfejét, és oda majd valami varázslattal egy mithrill kezet csináltatunk, így lett neki 25 ?ös ereje. Két darab kétkezes csatabárdot forgatott a drága, el tudjátok képzelni a sebzés bónuszokat. És még hab a tortán, hogy később 3/2 ?es Harcos per Boszorkánymester lett, és nyomta a villámvértet meg a villámpengét? ha egyszer megütött valakit, az meghalt. Na, ezek után kezdtünk bele a normális szerepjátékba)

Valahogy a valahogy a Storm of Magic könyvet is ehhez hasonlónak érzem. A probléma csak az, hogy nem 14 éves fiatalok írták, akik a lelkesedés, tapasztalni vágyás és az átgondolatlanság mintapéldányai, hanem elméletileg meglett korú játékfejlesztők. Igaz, 14 éves vérpistikék a célközönség, de ETTŐL még lehetett VOLNA normálisan átgondolt, ne adj isten kiegyensúlyozott könyvet kiadni.

Mert az ötlet nagyon jó: aka Apocalypse, jöjjenek a monszterek és az ősi varázstárgyak és a gigászi csaták? oké, ez fílgúd, de akkor miért nem olyanra csináljuk meg, hogy ne csak _most_ a megjelenéskor adjunk el sok szörny-figurát, hanem mondjuk valaki 1 év múlva is akar majd SoM ?ot játszani? Mert azt hiszem, ez nem fog megtörténni. Sokan ástuk már el a GW-t, de ez egy újabb szög volt a koporsóban. A hét kérdése: Mikor fok kidurranni a GW lufi, ha kipukkan egyáltalán?

Külalak

Kezdjük a bemutatót a külalakkal: majdnem csillagos ötös. Tényleg. Ez az egy, amire nem lehet panaszunk, hiszen szemet kápráztató az egész, és az ember tényleg bedől neki, mert ehhez értenek a GW-s srácok: a csilivilihez. Annyi kritikával hadd éljek, hogy a “kevesebb néha több”, mert egy pöttyet azért túlzásba estek – szokás szerint.

Aki már kezébe vette a könyvet, tudja miről beszélek. Azt felejtsük el, hogy mondjuk a karosszékben ülve békésen olvasgatjuk, vagy állva kézben tartjuk. Ugyanis a fedőlap valami lehetetlen helyen, olyan egyhatod részénél nyílik ki (tehát nem mint egy normális könyv), és egy vékony kis csíkocska marad így bal oldalt a kinyitással. A törésvonalnál mágnes csíkokat rejt a könyv, szépen mindig a helyére pattan a borító. Kinyitás ugyan lapozni nem lehet, mert ez a kis izé miatt nem lehet hova tenni a lapozott lapokat balra. Jobb oldalt pedig a könyvből, (ami a fedőlap), egy csodálatos kis szerencsekerék-szerű forgatható mutató fogad minket. Namármost próbáld ezt kézben tartani. (Lásd a mellékelt képet)

Ha eltekintünk ettől (nem tudom miért tekintenénk el, de most tekintsünk), akkor egyébként tök jó az ötlet. Azt mondjuk nem értem, hogy miért nem lehetett simán a hátlapba belerakni ezt a pörgettyűt, de ezt a kérdést én már fel sem tettem. Persze baró, hogy kirakod a könyvet a terepasztalra, és akkor tudod nézni a szabályokat ÉS közben pörgetni? vágom én.

A pörgettyű maga egyébként pedig teljesen használhatatlan ? legalább is az én példányomban. Ugyanis a kis műanyag mutató pörgéskor mindig egy ponton hozzáér a fedőlaphoz, amin pörög. És így pörgetéskor a Lore of Death-nél mindig lelassul, és a pörgetés erejétől függően vagy azon, vagy utána áll meg. Használható? Nem. (Még jó, hogy van itthon D8, vagy D10 🙂 )

Szóval, a csillagos ötösünket át kell gondolni. 🙂  Ám a benne lévő képekre nem lehet panaszunk. Hangulatosak, sok van belőlük, színes és szagos minden. Azért valahogy kicsit zsúfolt, egy-egy Collectors Guide-ot élvezetesebb kézbe venni?

Adjunk egy erős 4-est.

Kinyitás után

Az előtörténetet nem olvastam, így nem tudok nyilatkozni, csak átfutottam. A lényeg, hogy jön a mágia vihara, nem lehet kontrollálni, szörnyek és varázstárgyak, whááá, nagyon durva nagyon erős. Aki elolvasta, kérem nyilatkozzon, esetleg vendégbloggerkedjen.

Nézzük mit kapunk a 155 oldalunkban, közel 9000 forintért.

-> 40 oldal kép és summary meg egyéb haszontalan információ. A modellekről szóló képek 80%-át már láttam valahol, a kétoldalas festmények meg rakjunk-fel-sok-figurát-egy-baró-terepre képek semmi extrát nem tartalmaznak. A szokásos.

-> 13 oldal előtörténet

-> 46 oldal szabály, ebben benne vannak az alapszabályok, a varázstárgyak, a küldetések és a varázslatok, tehát minden, amit tudnunk kell. Ezen kívül kb 55 oldal szörnyleírás és szörnyszabály. A szabálykodós oldalak nagy többségét képek és dekorációk borítják, tehát ez nem mérvadó. Egy kis szerkesztéssel egyébként a szabályok elférnének 10-15 oldalon max.

-> Plusz természetesen a Mágia Kereke, szuperpörgethető izébizbasz. Nekem mindig Fire vagy Death jön ki. 🙂

E hosszas áttekintő és bevezető után a cikk következő részéből megtudhatjuk, hogy pontosan mit is jelent a mágia vihara a játékban. Hamarosan folytatás következik!

Összehasonlításul elmondanám, hogy nekem megvan itthon a Generals Compendium vagy micsoda, amiben benne van a Border Princes és még ezer más izgalmas dolog ? na AZ kiegészítő a javából. Azt jól megcsinálták anno a srácok, még mind a mai napig előveszi az ember a Border Princes vagy más kampány miatt. Miért nem lehetett olyat?

[Total: 0    Average: 0/5]
Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

17 hozzászólás a(z) Storm of Magic – Bolond lukból bolond szél fú bejegyzéshez

 1. kabaman mondta:

  Na, vártam már nagyon ezt a cikket, mert gondolkodtam a könyv megvételén. Észak-Délen belelapoztam a könyvbe, ez a mágneses nyitogatós rész nekem se jött be, de legfeljebb majd szétcibáljuk 😀

  Várom a folytatást!

 2. Szaka mondta:

  Én azért csak kipróbálnám. Attól a mágneses bizbasztol remélem lehet azért scannnelni. 🙂

 3. MA5X mondta:

  hmm, Bala elso korben eleg negativ amit irsz rola.

  En csak beleneztem, de nem tunt annyira problemasnak a dolog.
  Te is irod, hogy ez olyan, mint az apoc 40k-hoz, nos szvsz nem. Igazabol rendes jatekba is berakhato csak a magia van nagyon (szamomra tulsagosan is) felertekelve.
  A konyvben levo szabalyok mukodnek sima 2000pt-os normal jatekban is. 1-2 resz (paktumok, gondolom kesobb, masodik cikkben lesz rola szo) meg segit, ha innen-onnan tetszik 1-2 egyseg, akkor azokat is hasznalhasd.

  Szaka: lehet, de nem kell scannelni, mar kb 1 hete elerheto, igaz sajat megitelesem szerint nem tul jo minosegben.

 4. BoneHeart mondta:

  Ettől tartottam énis, hogy hasonló kieget kapunk. Azért annyira szerintem nem lett rossz mint pl egy planetfall akivel tényleg senki nem játszik, még forumos listákat sem látok (40k). A 4d6 meg cataclysm varázslás tényleg durva, de másrészt az, hogy fulcrumokat kell tartani, irányitani, ergo objektiva alapu a játék az nagyon jó.
  Szerintem sima játékokban is simán belefér a 25% paktum meg scrolls of bnding meg 1-2 magic item. a varázslás nekem a sima játékban is tul durva és veszélyes, képzelem milyen lehet 4d6-al.
  MA5X – tudsz nekem priviben, mondjuk mailcimre linket küldeni a pdf-hez? már vadászom egy ideje, csak nem találom. Egy jo minőségű meg sosem árt szaka :)))

 5. BoneHeart mondta:

  boneheartkukacgmail.com

 6. Bala mondta:

  Igen, egyrészről lehúzom a könyvet, mert stratégiai szinten kvázi értékelhetetlen – majd később megmutatom, hogy miért. Szórakozás szintjén kiváló lehet! Sok mágia, sok szörny, ez nagyon jó tud lenni. De még több a random, kiszámítani semmit sem lehet.
  Hétfőn bemutatok pár dolgot majd, akkor remélem érthető lesz, hogy ezt mire alapozom.

 7. Bala mondta:

  Majd egy év múlva írok egy cikket, hogy ki szokik játszani akkor ezzel a kieggel. 🙂

 8. MA5X mondta:

  >Majd egy év múlva írok egy cikket, hogy ki szokik játszani akkor ezzel a kieggel.
  folos, pontosan annyian fognak, mint az eddigi 40k-s cuccokkal (battlemissions, cities of daeth, planetstrike), azaz 0 fo.

  bone: 4chan vagy demonoid a forras, mint mindig.

 9. Gróf mondta:

  “Sokan ástuk már el a GW-t, de ez egy újabb szög volt a koporsóban. A hét kérdése: Mikor fok kidurranni a GW lufi, ha kipukkan egyáltalán?”

  Rossz perspektívából szemléled a dolgokat szerintem 🙂 Mivel több szempontból sem mi vagyunk a célközönség, ezért simán állunk értetlenül előtte, mint a scene/emo irányzat vagy az animék* átütő sikere előtt. A GW abban, amit csinál, zseniális és majdnem-örök. Csak nem nekünk csinálja.

  * kinek a pap, kinek a papné, nem bántásnak szántam, egyik fan se akarja megmagyarázni, neki miért jó a cucc, teljességgel elfogadom, h neki jó és érték!

 10. Wolflord mondta:

  “* kinek a pap, kinek a papné, ”
  Nekem inkább a lánya. 😉 Egyetértek veled /anime terén nem, de ez más kérdés, a scene-nél elsőre néztem, mi bajod van, aztán megláttam, hogy mi is lett mostanra…/, a GW folytatni fogja, és csak nekünk gázos, amit csinál. Vajh miért is nem követjük már annyira mohón (vagy vásárlások terén sehogy), mint rég…

 11. Bala mondta:

  Hosszú távon vége lesz a GW-nek. Ezzel a mentalitással a felnövekvő generációk mind elpártolnak. Oké, hogy a friss husikat megszerzik. De azok felnőnek, és mással fognak játszani hosszú távon.
  Szerintem 🙂

  ha meg nem lesznek “öregek”, akkor a klubbokban is kikopik a GW…

 12. BoneHeart mondta:

  igen… de megmondom őszintén én nagyon nagyon sajnálnám a 40kt és a fantasyt, mert eszméletlenül jól felépített és egyedi világ mind a kettő. Nagyon szeretem a regényeket, ami ezekben készül, meg a fluffokat. Én ezt sajnálnám.
  De hogy jót is irjak, nagy meglepi volt a GW-től, hogy a WD-t ujra felturbózzák. Az augusztusiban uj vc szabályok, és hivatalos power scroll letápolás várható!
  gondoltátok volna?

 13. MA5X mondta:

  >Hosszú távon vége lesz a GW-nek. … Oké, hogy a friss husikat megszerzik.
  egy ido utan oket sem. Legtobb jatek alapja a tobbi jatekos. Ha elerkezik az a szint, hogy a jatszo jatekosok csak pl Warmahordes-t tolnak es 4 havonta van 1 szerencsetlen whfb-vel, akkor az uj emberek is inkabb wM/H-ba olnek penzt, mint olyanba, amihez evi 3x van ellenfel.

  US-ban (es mashol is egyre inkabb, de ott elegge erezteti magat a hatas) ahol elterjed egy alternativ rendszer es tullepi a kritikus hatart, hirtelen megszunik a GW jatekok iranti erdeklodes (nincs ellenfel), majd a GW bolt is. Szep lassan ez a ceg megszunesehez vezet.

  Ami miatt ez elszomorit az a whfb/40k vilaga, ami tetszik, sokszor a figurak is.

 14. Bala mondta:

  Pont ezt mondom én is 🙂

 15. Kouran mondta:

  Sziasztok,
  Teljesen véletlen egy pdf nem tudna megérkezni a toltesi1976 kukacka gmail pötty com-ra?:-)
  köszi

 16. Bogesz mondta:

  Sziasztok!

  Ha már épp külditek azt a PDF-et, akkor a címzettek közé dobjátok már be ezt is:
  bogesz.mail kukacka gmail pötty com

  Köszi.
  Bogesz

 17. Wolflord mondta:

  Mint írtuk: 4chan, vagy demonid, illetve google a te barátod… Direktben pdf-et pedig nem küldözgetek, nem szeretek 80-90 MB (nem rendesen letisztázottak vannak ott)-os leveleket küldözgetni…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..