Seregépítés – Vampire Counts

images (10)A játékkal (vagy a fajokkal) most ismerkedő játékosoknak szóló cikksorozat következő része ismét egy közkedvelt faj, a vámpírok. Elmondható, hogy talán az egyik legkiegyensúlyozottabb és nagy változatossággal bíró seregek egyike. Hosszú távra el fog látni játékélménnyel, nem kell a boltba menned győzelemért, de mégsem auto-win sereg. Míg a korábban seregelemzett Ogre fajról elmondható, hogy hamar kimerülnek a lehetőségei, mert adja magát az ?odamegyek és leverem? életérzés, addig a Vámpíroknál lehetőségek gazdag tárháza vár rád.

Külön ajánlhatom a Mantic Games figuráit, ahol a GW árakhoz képes jóval olcsóbban juthatsz nagy mennyiségű gyalogos babához.

Core egységek

images (9)Itt sajnos a bevezetőben írtak ellenére elég szegényes a választék. Három féle gyalogos figurából kell kiraknod a kötelező 25%-ot, ami nagy gyalogos seregekre enged következtetni. De előtte biztos, hogy úgy kezdheted a seregépítést, hogy 2×5 Dire Wolfot beraksz. Vagy három egységet is, ha 2000+ pontból játszotok. Először is, 40 pontért kibekkeled a felállítást, de nem is ez a lényeg. Core-ból van egy Vangquardoló, 9-es mozgású terelő kisdolog-vadászó egységed. Lesz jobb is Specialból, de addig ezzel kell ?beérni?. Nagyon jók. De meglátod, később ezek hizlalhatod is tovább 8-9 fősekre. Erre is van kombó!

Aztán elérkezel minden VC játékos örök dilemmájához, hogy milyen core egységeket hozz. Én ezt most egy gyors billentyűzetvonással átvágom: Ghoulok. Pont. De lehet, hogy nem 🙂

Ennek a cikksorozatnak nem célja az egyes egységek előnyeit mathammerrel meg taktikával ecsetelni, tehát nem megyek be messzemenőkig a részletekbe: A Zombik kiváló feltartó egység ? van olyan, hogy az ember három 40 főset is berak nevetséges 120 pontokért, és két körre feltartottál valamit. Ha zombifan vagy, akkor hizlald őket, amíg a pénztárcád vagy a modellező kreativitásod bírja.

A csontik drágábbak, minimálisan nagyobb túlélőpotenciállal, de szintén csak feltartásra jók, esetleg hasonló kaliberű osztagokkal szemberakni, vagy karaktereket bújtatni. Lándzsával nem éri meg hozni őket, mert nem ütnek/ölnek rendesen, és akkor elbukod a parry save-et, amivel az egység túlélő ereje növekszik kicsit. Én lebeszéllek a csontikról, de erre is van kombó, és nagy versenyeken is hozzák őket. Nem nyúlhatsz mellé.

images (11)Látszik, hogy nem ezek fogják látszólag megnyerni a játékot, de fontos elemei a seregnek. (Sok vámpír elleni csatában legtöbbször, mint ellenfél, nem is találkozok ezekkel az osztagokkal, mert lassan bunnyognak, a fene nem fog ebbe rohamozni. Szóval az okos ellenfél elkerüli őket.)

Éppen ezért, ha valamiféle erővel rendelkező osztagot szeretnél, akkor a ghoulok a te barátaid, bár ?drágák?, de mérgeznek, sokat ütnek és T4-ük van. Közepesebb méretű dolgokkal szemben megállják a helyüket, amik nincsenek túlpáncélozva. Ogrék ellen pl őket vinné az ember a sok támadás és méreg miatt. Mindenképpen tegyél mindegyikbe a ghoulok közé championt

Személyes tanácsom 2000+ fölött: 1 nagy ghoul blokk, 1 zombi blokk és 3 kutya osztag. Ezzel nem nyúlhatsz mellé ? és innen tőled függ, hogy milyen irányba szeretnéd a seregedet fejleszteni. Fluffosan nagy zombi hordákat (amik egyébként kiválóak bizonyos seregekbe), vagy csontikat ezerrel ? tőled függ. Mint említettem a bevezetőben, nem nagyon tudsz mellényúlni, mert nincs rossz választás, csak kevésbé jó és jó. Ez később is helytálló lesz.

Special választás

Na, itt elleszünk egy darabig, de próbálkozom a lényegre szorítkozni, hiszen nem seregismertetőben vagyunk. Kezdjük a szinte kötelező dolgokkal:

images (12)Fell Bats. Ááá. Ne röhögtess, 16 pontért?  A hülyének is megéri. A legjobb! Szóval ebből 2000+ fölött simán mehet 3×2 darab. Táp táp táp. Nyilván nem azért mert nagyot üt, hanem mert a játék végén a pár rohangáló túlélő egységeket összeszedi, elterel, zavar, hadigépre utazik. Imádnivaló.

Spirit Hosts: Szintén kötelező, és könnyen konvertálható. Ha az ellenfél nem üt mágikusat, akkor bammmm, betolod egy Hidra arcába, és ott fognak szőrözni a játék végéig. Genya osztag, ráadásul a GW rendes volt, és hozhatod egyesével őket. Azonnal rakj a seregbe háromszor egyet, de legalább egyet.

Vargheist: ez a szárnyas, frenzys tápgép. És itt jön be az, hogy te mivel szeretnél játszani. Mész a hazai mainstreammel, vagy bátor vagy, és konvertálsz-veszel ebből 9-10 db-ot, és kipróbálod őket: nyerni fogsz. Erősek, táposak. Kezdőknek nem tanácsolom azonnal, de itt jön be a VC sereg szépsége: később kiválóan tudsz rá sereget építeni. Ez egy Monst. Inf. egység, annak minden előnyével, ötös erővel üt? mi kell még. Második körre az ellenfélen vagy, netán harmadik-negyedikre, de akkor oldalból kaptad el és ott, ahol te szeretnéd. Tanácsos kipróbálni hosszú távon!

images (13)Crypt Horrors: Szintén egy csoda, T5, gyors mozgás, olcsó, regenerál, mérgez. Nem ajánlom a legelső seregvásárláshoz azonnal (de egy második nagyobb beruházásra mindenképpen), mert később ha 2000 pont fölé mész, és ki akarod őket próbálni, a barátaid lesznek, kétszer 8-an mondjuk. Simán. A WH-Tactics ajánlásával.

Hexwraiths: Anno, a seregkönyv megjelenésekor ment a hiszti, hogy milyen tápos. Ez tipikus példája annak, hogy elsőre mi tűnik táposnak, és a játékban majd kiderül, hogy mi nem az valójában. Ez is abba a kategóriába tartozik, hogy nem nyúlhatsz mellé, ha beraksz 5 darabot, mert bizonyos koncepcióba beillik. Általános (all-comers) versenyseregbe ennél nem raknék többet. De, mint nagyjából mindennél, itt sem nyúlhatsz mellé, ha kipróbálod őket. Láttam már 3×10 ?et is játékban, eredményesen, nyilván nem démonok ellen. Ha nincs ilyen a birtokodban, akkor is tökéletes nyerő seregeket fogsz tudni összerakni – tehát kihagyhatóak. Vannak más taktikai egységeid, olcsóbban. DE: vannak olyan tulajdonságai, amik nagyon életképessé teszik. Nincs az ütései ellen páncélmentő, tüzeset ütnek, tehát ha birodalom ellen mész: akkor tömd tele magad ilyennel, és nézd az ellenfél arcára fagyott mosolyt.

images (14)Bat Swarm: Van jobb. Talán ez az, amit otthon hagyhatsz. De szintén nem nyúlsz mellé, ha beraksz egy unitot (2 darabot) a seregbe. Kezdő seregépítésnél kihagyható, jobb a Fellikus társa. Kihagyható.

Corpse Cart: Régen jobb volt. Megosztó lehet a használata, én abszolút taktikai és versenysereg-személetből azt mondom, hogy hagyd ki nyugodtan, nem lesz rá szükséged. De nyilván ha tetszik, és imádod a modellt, akkor azt mondom, hogy próbáld ki hogy hozol hármat BaleFire-rel mondjuk varázslós sereg ellen. Vagy egyet támogatásnak. Az a baj, hogy nem üt annyit, hogy megérje, és a 90 pontját tudod jobbra költeni. De nyilván ezt a versenyre-gyúró agyam mondja. Mókás lehet még szintén egy-két darabot hozni az élesztős seregbe, ha olyat tervezel – ez utóbbi móka játékra kiváló.

Black Knight: direkt végére hagytam a két standardabb osztagot: mert bizony egy nagy BK osztaggal vámpírokkal felszerelve, és sok töltelékkel, versenyeket fogsz nyerni. Tehát tudsz rá koncepciót építeni, érdemes beszerezni őket. Killing blow? Spectral steeds? Imádnivaló. Hosszú távon 10-15 db is elférhet majd a gyűjteményedben. Adj nekik Lance-t, mert a roham hatos erő az kell, és persze Bardingot, hogy jobban túléljenek. A 3-as WS miatt sajnos jár nekik a +1 hitet adó zászló, ha ez a fő csapásmérő egységed vámpírokkal.

images (15)Grave Guard: Igen, ebből egy nagy osztagot begyűjthetsz (30 db körül), és nem fogsz bennük csalódni. Nem is vesztegetném rá a szót. Crypt Horrorok mellé ideális lehet, vagy magukban is. Ha gyalogos seregben gondolkodsz (jönnek a zombiiiiiik, ááááááááá!), akkor a te barátaid lesznek. Játékos seregbe akár két nagy blokkot. Érdemes Great Weaponnel hozni, mert a hatos erő az mindent megold. Szintén jár nekik a +1 toHit-es zászló.

Ritka választás

Kicsit de ja vú érzésem van, mert az Ogre seregelemző ritka részlegét is elintéztem egy tollvonással, és most ismét ilyesmit tennék, de erőt veszek. Ugyanis teljesen életképes seregeket tudsz egyetlen ritka választás nélkül is kirakni, DE van benne néhány ütős cucc.

images (16)Előrejáróban hadd mondjam el, hogy itt a ritka választásnál hallgass magadra. Van három kivétel,(Vargh, Terrorgh, Mortis E) amin túl ha nem játszol semmivel, akkor is helytállhatsz versenyeken. Találsz igazán szép, erős, ütős modelleket de otthon is hagyhatod őket. Tudsz majd mindig jobbat berakni. Ám itt jön be a VC sereg szépsége: nagyon nem foghatsz mellé. És nem akarok vérpistikének tűnni, tehát nyugodtan pakold tele ilyenekkel a seregedet, annak is lesz értelme, mert NEM ROSSZAK ezek a modellek. Szóval hajrá!

Varghulf: ha varghulf, akkor máris KÉT varghulf. Magányosan is erős, de ha kettőt hozol, akkor ennyi tüzes cucca már nem lesz az ellenfélnek. Ez még az egyik legjobb egység a ritka választásból, érdemes vele próbálkoznod. Nem nyúlsz mellé, ha lesz egy(két) ilyened később.

Terrorgheist: igen, ez is elfér a listában, sőt, érdemes kipróbálnod. Igaz, egy all-comer versenyseregbe lehet nem raknám bele, mert az ágyúk lelövik, ugye? De egyébként gyűjtőként a polcon elfér. Ha most gyűjtenék vámpírokat, nem vennék magamnak, mert inkább másra költeném a 225 pontot. Egyéni ízlés kérdése. Nem szól ellene semmi, de mellette sem.

Mortis Engine: van helye a seregben, szintén nem elsőre mondanám, de ha tetszik a modell, akkor hajrá! Egy Blasphemus Tome-mal nagyon erős tud lenni. Ha választanom kéne, akkor inkább egy ilyet raknék be, mint egy Terrorgheist ? sőt: ezt a Mortis Engine-t el tudnám képzelni a saját seregemben is. 2000 pont körül már ajánlott a kipróbálása.

images (17)Cairn Wraiths: a régi sereg nagy üdvöskéje visszaszorult az ?alig-látni? kategóriába. Drága ahhoz, hogy megérje, tehát kezdő játékosként első évben nem próbálkoznék velük. Ha célzott ellenfél ellen mész, és ethereal seregben (spirit host, hexwraith, stb?) gondolkodsz, akkor van benne potenciál. Nem mondom, hogy rossz, csak nem jó. 🙂 50 pontért ? akkor már inkább a következő:

Blood Knight: az emberben zubog a vér, hogy ezeket rohamozni és közelharcolni lássa. Van, aki esküszik rá, van aki nem ajánlja ? én is ez utóbbiak közé tartozom. Gyakorlott játékos ellen, több éves tapasztalatokkal, versenyen sajnos nem állják meg a helyüket. Ámde baráti játékban, egyforma kvalitású ellenfelek közt jó móka, szinte hívja a játékost, hogy ezeket a modelleket a pályán akarja tudni. Sajnos túl drágák ahhoz, hogy a pontjukból ne tudnál jobbat hozni ? és ezzel mindent elmondtam. Fluffos játékra kiváló, próbálkozni, játszani kiváló. De versenyen megeszik, kikerülik és lelövik őket. (Ötlet: empire vagy breton figurákból is tudsz ilyet konvertálni jó festéssel, Black Guardokat ráültetve, pár extra termi páncéllappal vagy mittomén).

Black Coatch: Igen, ez az, amit igazi penge versenyseregbe nem rak be az ember, ám simán jót lehet vele játszani. Négyes ward, meg az egyéb táp képességek miatt nagyon jó szórakozást nyúlt – ha erre az érzésre vágysz, mindenképpen játssz vele! Erős cucc, próbáld ki.

Látod hát, hogy milyen ritka gyöngyszem ez a seregkönyv ? tele van csúcs modellekkel, erős és ütős cuccokkal, nincsenek benne rossz dolgok, csak kevésbé jók, amik a többi fényében nem tűnnek használhatónak. Így bátran kísérletezz.

Karakterek

A karakterek felszerelésére nem tudok kitérni most időhiány végett, bár van egy alap koncepció, amit mindenképpen le kell írnom: Red Fury és a Quickblood. További részletek nem férnek már be e cikkbe, de a lényeg az, hogy egy csomó vámpír és nekromanta babára lesz szükséged.

images (18)Hozhatsz olyan repülő vámpírt, amit egy osztagban gyalogosan tárolva kiröptetsz valami elsődleges célpontra.

Hozhatsz lovas vámpírt. BSB-nek kell majd lovas vagy gyalogos is. Ez a BSB lehet majd gyalogos Wight King is. A Coven Throne felejtős sajnos.

Aztán pár darab Wraith karakter mindig jól fog jönni (utálni is fognak érte, de ajánlom), és pár banshee is tud fog férni.  Ezen kívül két gyalogos nekromanta mindenképpen, de láttam már nyerő sereget több necroval is! Nekrot nem szokás lóra rakni. Ennyi.

Jó vérszívást!

[Total: 0    Average: 0/5]
Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

11 hozzászólás a(z) Seregépítés – Vampire Counts bejegyzéshez

 1. btk666 mondta:

  a farkancsok 8pont/db, 5 figu 40 pont, nem 30 🙂

  egyébként amit hiányolok: ez elvileg ugye kezdőknek segítség, ha nem írod le, hogy mit mire használjon, akkor ott tartunk, hogy leírod, hogy melyik egység mit tud
  pl: “Core-ból van egy Vangquardoló, 9-es mozgású terelő kisdolog-vadászó egységed. Lesz jobb is Specialból, de addig ezzel kell ?beérni?. Nagyon jók. De meglátod, később ezek hizlalhatod is tovább 8-9 fősekre. Erre is van kombó!”

  ha odaírod a kombót is, akkor már egyből megnyitsz az új játékos számára egy lehetőséget, amit Te már kipróbáltál, és esetleg működik

  szerintem 🙂

 2. Nosfi mondta:

  Nagyon nem értek egyet jelenleg ezzel a poszttal-és ez az első ilyen:) A vargheist az egyetlen rare választás amit mindig otthon hagynék. A black coach ellenben brutálisan erős, szerintem semmi jobbra nem lehet elkölteni az ő 195 pontját. A blood knightok most hogy végre 5ös i-nél ütnek egyáltalán nincsenek túlárazva, és megvédik a lovas deathsatrba lévő generálist attól, hogy elporladjon, amikor megöltek mellette 10+ black knightot. Terrorghiestet eddig 3 versenyen hoztam és sosem volt még olyan hogy ne hozta volna be a pontját. Persze főleg mortis enginnel erős, mert akkor már ötös regenje van ami sokszor megmenti:) A mostis engine is brutális- igaz arra sereget kell építeni.
  A spirit hostot elviszik cr-ből- a hexwaritheket sokkal nehezebben, ezért inkább utóbbi. és a zombik meglepően gyengék ogrék ellen:(

 3. Bala mondta:

  Nosfi, köszi a rare kiegészítést 🙂

  Ez is alátámasztja azt, hogy a Vámpír seregben kvázi mindent ki próbálhatsz eredményesen. Én nyertes versenylistákat néztem, és a saját tapasztalataimat osztottam meg. 🙂

 4. Tippi mondta:

  Nagyjából fejben ugyanezekre jutottam anno, viszont én látok fantáziát a black coach-ban, blood knight-ok igaz sok pont, de sztem igazán ütős választás, de lövős sereg ellen tuti nem erőltetném.

  Azt én is hiányolom hogy semmi alap taktikáról nem írtál, viszont olyan szempontból megértem hogy kezdőkre ne erőltessünk rá semmit, tapasztalja ki.
  Kutyákat mindenképp viszek, mert velük anno mindig meggyűlt a bajom :).

  Vargheist alternatívára ötlete valakinek? Drága hármasával megvenni..

 5. Sztyopa mondta:

  Én a cikknek a végén oda jutottam, hogy vegyél vámpír sereget, mert büdösmód tápos. 🙂

 6. Fattyú mondta:

  A lényeg: nem nyúlhatsz mellé! 😉

 7. Bala mondta:

  Sztyopa: ez a jó benne, hogy nem büdösmód tápos! Tehát nem sokkal könnyebb nyerni velük, mint más átlag fajokkal (talán egy picit), hanem azon ritka fajok közé tartoznak, ahol kvázi MINDEN egységre építhetsz kombót. S kvázi mindegyik használható. Ez talán a legjobb seregkönyvek egyike. Ha nem A legjobb seregkönyv.
  Persze, ha az oszladozó húsok nem jönnek be, akkor így jártál. 🙂

  Hálás sereg. 🙂

 8. btk666 mondta:

  én spec egyre inkább beleszeretek a vargheist osztagba, etc-t tesztelgetünk az utóbbi időben, és 2X4 fő-vel elég mobilisak és az ütőerő is megvan, velük nem nyúlhatsz mellé 😀

  a blood knight-oknál meg mindig az a filózásom tárgya, hogy kell-e nekik a nagy zászló vagy inkább hozzak-e még 2 figut (lehet utóbbi jobb megoldás)

 9. serratg mondta:

  szia! esetleg felvehetnénk mailben a kapcsolatot, több kérdésem lenne, amivel nem szennyezném spamként a kommenteket

 10. Bala mondta:

  Kérdezz itt nyugodtam, nem spam 🙂 Erre van.
  Vagy itt: http://inkvizitor.hu/index.php/forum/viewthread/158/

 11. AkA mondta:

  Mik azok a remek dolgok ott a fell batek mellett? Mármint a képre gondolok