Seregépítés ? Ogre Kingdom

images (4)Ahogy a bevezetőben említettem, ez a ?Seregépítés? cikksorozat kimondottan kezdőknek szól, akik most raknák össze a seregüket, de nem tudnak merre indulni. Az Ogrék serege pedig pont egy igazán kezdőknek való sereg, aki kezdi a játékot, és nem riad vissza a figurák hangulatától, annak mindenképpen ajánlhatjuk. Miért is?

Bevezető

Nagyon sok előnnyel rendelkezik a sereg e téren:

 • Kevés és jól megkülönböztethető egység/egységtípusok, eltérő tulajdonságokkal ? ellentétben mondjuk a korábbi cikkünkben említett Birodalmi sereggel, ahol kezdő játékos legyen a talpán, aki el tudja dönteni az első játékok során, hogy neki most Kardosokra, Alabárdosokra, Lándzsásokra, Szabadharcosokra, Íjászokra, Nyílpuskásokra vagy Muskétásokra lesz szüksége?
 • Alapvetően egyszerű taktika, de mégis hosszú távon nagy fejlődési lehetőség
 • Kevés figura, viszonylag olcsó bekerülési költséggel
 • Jó konverziós lehetőségek
 • A játék fázisainak könnyű megismerése

Egy gyors áttekintés

letöltés (4)Alapvetően az Ogre játékos célja, hogy minél előbb közelharcba vigye a nagy és erős, jó túlélőkéjű egységeit. Mindeközben a saját mágiájával kiválóan lehet buffolni és az ellenfelet idegesíteni. Ezen kívül a támogató egységek kiváló ? és erős ? lehetőséget nyújtanak a taktikai fronton.

A célod: második körre közelharcban lenni, nagyjából mindenkivel. Akivel meg nem, azzal a harmadik körre. Nem szabad lélegzethez juttatni az ellenfeledet, riadjon meg a nagy, felé iramodó elképesztő erejű lényektől?

A sereg alapvető gyengéje az átlag 3-as WS (azaz téged általában mindenki 3+ -on üt meg, és te mindig 4+ -on ütsz), az alacsony I(nitiative) és a legfontosabb: alacsony páncél. Meg az alacsony Leadership ? sajnos.

De ezen hamar túl is tesszük magunkat, mert a 3 wound, a stomp, az esetleges impact hit, és az állandó fear ezért bőven kárpótol. Na meg a nagy és erős lények. Meg az alap T4 és hogy általában nagy erővel ütsz. Ezekből főleg a 3wound az, ami nagy előnyt tud adni, hiszen hiába kapsz be pár sebet, nem fognak az ütéseid fogyatkozni.

Az alacsony páncélt érdemes azzal ellensúlyozni, hogy nagy létszámú osztagokban gondolkodsz fő csapásmérőnek, és ügyesen használod a taktikai egységeidet. Erről majd később.

Nézzük meg mire is lesz szükségünk egy 1500-2000 pontos csatában.

Core választás

images (5)Az Irongut és a sima Ogrék között a különbség a Great Weapon, és hogy Core választásból az IG-nek hozhatsz mágikus zászlót, de a lényeg az egyel nagyobb Ld. Mivel én főleg Ogrék ellen játszok/játszottam, hidd el, az a 8-as Ld elképesztően nagy előny, mert a generálisod hatókörét elhagyó Ogre osztag könnyedén fogható a march blokkal, vagy futtatható mindenféle szemétséggel. Ezért mindenképpen őket érdemes összerakni, na meg a Great Weapon is nagy előny ám. 2-es I-nél úgy is mindegy, hogy utoljára ütsz-e vagy sem, de a hatos erő az visz mindent. (Később elgondolkodhatsz kiegészítésnek egy 6 fős sima Ogre blokkon az IG-k mellé.)

Aztán itt vannak a globlarok, hihetetlen potenciállal. Egy 40 fős gagyi osztagot 100 pontért mindenképpen érdemes a csatamezőre rakni, kiválóan feltarthatsz vele körökre veszélyes dolgokat ? csak tartsd a generális mellett, mert az 5-ös Ld nem egy életbiztosítás. A versenylistáknak nem állandó szereplői, de később majd érdemes gyakorolni velük, csatát fognak neked nyerni. (Ne feledkezz meg a unit filler használatáról, hogy ne kelljen 40 babát kifejtened, lemodellezned). Esetleg gondolkozhatsz 2 db 10fős osztagban is, elvezetésnek meg a pakolás hátráltatásának. Csak 25 pont darabja, vagy trappereket hozol, hogy veszélyes terep tesztet dobass ? én nem hoznám így, de egy-két osztag jó lehet.

Special választás

Itt az Ogre sereg színe java. Nézzük mi az, ami után sikítozik a csatamező.

Nos, egy Ogre sereg seregösszeállítása így kezdődik: ?Végy 3 Sabertusk-ot.? És igen, te is vegyél 3 db tigrist. Akár a játékboltban a műanyag játékállat osztályon, vagy mindegy, de legyen, és mindenképpen rakd bele. Ezek az osztagok fogják szintén megnyerni neked a játékot, ha ügyesen használod őket, plusz a felrakásnál ki tudod húzni az időt, hogy ne egyből a nagy és ütős egységeidet rakd fel. Életbevágó. 2Wound, 8-as mozgás, 3 támadás 21 pontért? sok faj örülne egy ilyennek.

letöltés (3)Mournfang Cavalry ? a kötelező batárod. Általában 4 fős, vagy 2×4 fős osztagot érdemes hozni. Ogre sereghez képest erős páncél, és elképesztően sok támadás, gyors mozgás a sereged kalapácsává nemesíti ezeket az állatokat. A szó minden értelmében állatokat. Ingbe-gatyában olcsók, de felszerelve Great Weapon-nel, Heavy Armorral még erősebbek ? igaz drágábbak. Nekik szokták adni a tuti-gyilkos zászlót.

Maneater ? a rettegett. Igen, a hetes erőtől (GW) a birodalmi lovagok is nyelnek egyet. Meg mindenki. Én csatamezőn szoktam látni egy 7-9 fős nagy Maneater osztagot GW-vel, akkor tudom: na ezzel nem akarok SOHA közelharcba kerülni. És hidd el, mindenki így fog érezni. Ez egy Deathstar, a jobbik fajtából. 9 főt vegyél, és nézd az ellenfeled arcát. Négyet támadnak, és a WS is 4-es. Szóval jóóóó.

Mókásabb seregbe lehet hozni pisztollyal, mert a BS-ük is 4-es! Szóval lőnek mint atom, és közelharcban is lesz egy ötös erejük, ami nem megvetendő. Plusz, nekik lehet venni mindenféle mókás dolgot! Pl scout-ok lehetnek mérgezett pisztolylövéssel ? jaj ? stubbornok, és más nyalánkságok. A tápmérő most kiütötte a biztosítékot.

images (6)Leadbelchers ? ők is meg szoktak lepni, ugyanis mozgás után lőhetnek, D6 multiple shotot. Tehát egy 4 fős osztag 14 S4 lövéssel elég jól bedarálja a téged zavarni kívánó kis gagyi osztagokat. És a szokásos ogre statok közelharcban is erősek. De őket egyelőre otthon hagyhatod, később érdemes kipróbálnod, amikor esetleg meguntad a sok odamegyek-szétverek kombót, vagy direkt készülsz valamilyen sereg ellen. Pl gyíkemberek ellen szerintem hozd őket, hogy a kis szkinkeket levadáaszd. Vagy a maneaterekkel?

Gorger ? Ambusher. Nem is kell több szót veszejtenem erre az osztagra, én mindenképpen hoznék kettőt a seregbe. Tudod, amikor szemből becsattan az MC meg a ME osztagod, és hátulról érkezik a Gorger, akkor azt nem köszöni meg senki. Killing blow? Törhetetlen. Kell neked. Simán két Ogre modellből megkonvertálhatod, ha jól esik.

Jeti ? hagyd otthon őket. Nem éri meg, van jobb is, minden téren.

Rare választás

images (7)Amire innen szükséged lesz, az egy Ironblaster ? esetleg kettő, ha nem akarod, hogy szeressenek. Mindenképpen. Az ágyú kiváló kiegészítője a seregednek, ráadásul ez egy kemény ágyú. Megy és lő. T6. 5W. Szekér.

A ritka választások többi szörnyéről nem tennék említést, rád bízom őket. Ha tetszik a modell, ki szeretnéd próbálni, és pontod is van rá ? hajrá. Én még nem láttam versenyen egyiket sem (nyilván óriást igen 🙂 ). Izgalmasnak tűnnek, de valahogy sose fognak beférni, azt gondolom. De otthoni játékban hajrá, jó próbálkozást hozzájuk!

Karakterek

images (8)Az ogre sereg gyengéje, ahogy utaltam rá, az Ld. Ezért gyúrj a 9-es Ld-re, és tartsd a seregedet egy helyen, közel a Generálishoz és a BSB-hez. Nagyjából ezek kellenek neked. Van, aki kihagyja a Tyrant-ot a pontok miatt, mert kell a lvl4 varázsló, én megértem ha te is így fogsz tenni.

Ekkor a barátod a +1 Ld-s zászló lesz. Az ogre sereg kötelező kelléke. Egy Firebelly is jól jöhet majd, de egy lvl2 varázsló mindenképpen kel neked, legalább is mágiavédelemre. Elég csúnya, amikor egy Pit of Shades jön feléd, vagy valami hasonló? Szóval ne is hagyd el otthonodat scroll nélkül.

S kedves játékos barátom, ha szabad így fogalmaznom: jó étvágyat a játékhoz! 🙂

[Total: 0    Average: 0/5]
Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

5 hozzászólás a(z) Seregépítés ? Ogre Kingdom bejegyzéshez

 1. Petrow mondta:

  Tehát itt maximálisan használjuk ki a spec. max. 50%-ot, ha jól értem.
  Jó sorozat, tessék folytatni!

 2. kabaman mondta:

  Szia Bala!

  Tetszik a seregépítős cikked, nosztalgia hangulat fogott el. Elmorzsolok egy két zsírcsöppet az ogrékért is, akiket mindig is szerettem (volna).
  Viszont pár dologba belekötnék. Lehet, hogy számodra könnyebben megkülönböztethető egy Iron Gut egy sima bulltól, de én is MAXX nézetét vallom, miszerint egy hozzá nem értő, és hústornyok imádatára annyira nem rávehető emberkének ugyanúgy néz ki mindegyik. Ami nem gond, ha te is szereted Shrek családját, de mikor az ellenfél hatodik alkalommal kérdezi meg, hogy “ez most melyik, amelyik hatos erővel üt?”, akkor már az Ogre játékos is 6-os erővel vágja hozzá az inchmérőt az asztal másik végén álló komához. Én ezt vallom 🙂

  A másik dolog, amitől nyelvtanosként borsódzik a hátam, amikor már a 4. blogban látom, hogy a klubot két b-vel írjátok. Tudom, hogy szeretitek megnyomni a “b” betűket, és én is egy köcsög nyelvtannáci vagyok, de tessék már erről leszokni, a teremburáját!

  Az egységekről mindent leírtál, amit röviden érdemes tudni, abba nem is akarok belekötni. Mondjuk a mamutról is szólhattál volna pár szót, hisz ez volt ez a dög, ami 3 hétig felkavarta táplálkozási szokásaival a fórumok állóvizét 🙂 Dumbó szőrös rokona most biztosan egy sarokban itatja a kardfogú egereket…

  Csak így tovább, várjuk a többieket is!

 3. Bala mondta:

  Kaba, köszi! 🙂 A klubot javítom. 🙂
  – az ogrék és a többiek megkülönböztetésére gondoltam. 🙂 Igaz, félreérthető, és nem is nagyon van értelme.
  – ez nem seregismertető fórum, szóval az örökké éhes mamut ezért kimaradt. 🙂 Majd egyszer a “miért jó játszani” sorozatban.

 4. Bala mondta:

  Petrow: ha nem is jelenteném ezt így ki, de látható, hogy ha megvan a 25% core, és ami pont marad a karakterek és az ágyúk után… a megy a spec-be.

  Btw én egyébként hanyagolnám a túl sok Ogre karaktert, mert egy kicsit drágák. Igaz, nehéz is őket megölni. Vagy lefutnak/törnek az osztaggal együtt, vagy túlélik. 🙂

 5. Ppistike mondta:

  Hali!
  Csak egy apróság, ami kimaradt, de szerintem szintén nem szabad alábecsülni bizonyos ellenfelekkel szemben. A szemétvető, aki ugye az ágyu kistestvére. Igaz csak S3 és igaz, hogy páncélmentő, de a killing blow képessége miatt szerintem jobban retteg tőle egy agyonpáncélozott magas költségű gyalogos csapat (Törpe/WoC stb) vagy egy nagyobb Empire/Breton lovasság. Bár a seregépítés/vásárlás szempontjából (ugyebár dual kit) nem mérvadó külön megemlíteni, azért ezt a pár szót érdemes ráfordítani. 🙂
  további jó munkát btw a bloghoz!