Seregek értékelése – Skaven

Azért a kocka nem hazudtolt meg, merthogy nem voltam teljesen egyértelmű, amikor azt mondtam, hogy az Empire-rel kezdtem a játékot. Ugyanis, még anno a hatodik kiadás környékén vettem egy Skaven sereget. Cs barátommal meg napokon át görnyedtünk az öntőtégely fölött egy pincében – télen-, és öntöttük az ólmot, mert csóró voltam mint a templom egere, és ratogrékat akartam. Aztán… aztán jött a VtES, és minden időmet (és pénzemet) elszívta,  a sereg meg ott állt, és nem történt semmi, úgyhogy eladtam (Csonginak :), nem tudom emlékszik-e rá).

Ha manapság megkérdezik tőlem, hogy életemben megbántam-e valamit, akkor mindig azt szoktam mondani, nagy bölcs spirituális mosollyal, hogy “Soha, semmit nem bántam még életemben… illetve egy dolgot: hogy eladtam a Skaven seregemet”.

És itt van a legutolsó, friss ropogós új Skaven seregkönyv, amit bevallom nem ismerek, de most kénytelen voltam a kedvetekért egy kis háttérmunkát végezni. S ahogy olvasgattam a seregkönyvet, megfogalmazódott bennem az érzés: igen, ezt akarom én is! Ide vele! Még még még warpot akarok!

[starratingmulti id=7 tpl=12]

– – – Értékelés- – – –

Modellezés, Figurák2 / Ahogy nézegettem a seregkönyvben a képeket, a szokásos skaven feeling öntött el: barna áradat. Ha színes, változatos kinézetet szeretnél, akkor nem ez a te sereged (anno ez nálam nagyban befolyásolt). Viszont az új nem-patkány modellek ütősek – kaptak egy csomó új gépezetet, amelyek pofásak, hangulatosak. A Screaming Bell egyenesen szívet dobogtató. A Doomwheel is. Egészében véve maradt minden a régiben: patkányok. Sok patkány. A 2 pont az új modellek miatt van, mert itt a többi sereghez képest hasonlítottam… Plusz, ne felejtsd el: RENGETEG figurát kell vinned magaddal, ha játszani akarsz. Ez néha uncsi és frusztráló is lehet. (ezt azért említettem meg, mert sokaknak döntő tényező, hogy egy sereg hány modellből áll. Hát itt sokból)

Fluff – 4 / Fluff tekintetében ott vannak a szeren. Ötletes volt és még mindig az, az új koncepció is eléggé hangulatos lett, egészében véve az ember elégedett lehet a Skaven fluffal. Warp Stone meg a mindenféle romboló egységek, patkány-özön…  Lehet szeretni, nem szeretni, de azért a sztori megvan.

Közelharc4 / Erősödtek közelharcban, egyértelműen. Főleg Mesh élménybeszámolójára hagyatkozom elsősorban, a seregkönyvet átnyálazva is azt látom: közelharcos sereg lett. Törhetetlen osztag(ok). És hát látjuk, hogy ez már az új 8. ed. szabályrendszerhez készült. Ezért előnyben van. És van egy új cucc, a Furnace, na az Tyű.

Mágia – 3,5 / Eleddig a Skaven sereg volt A Rettegett, merthogy szórták a CSUPA sebző varázslatokat. Most alig van sebzés, viszont azért kényelmesen erős a mágia fázis, de nem ez lett az erőssége a seregnek.

Lövés – 4 / Azért még mindig lőnek. Bár a Jazzail már nem az a Jazzail, aki volt, de még mindig 36″ -ra lő, még mindig S6, és még -4AS, tehát a  lovagokat lehet vele aprítani. A Villámágyú egy sima ágyú lett, viszont Small template-tel sebez (az új szabályok szerint ez táp), S2-S10 -es ereje van. Azért ezzel egy Ogre osztagot meg sárkányt meg ilyeneket még mindig lehet ölni. Szóval, régi lövéses tündöklése már nem olyan fényes, de azért még mindig öl. Van báros ribi, azaz akarom mondani Kata pult is. Nagy template(!), S2 no AS. Páncélos osztagok ellen kiváló, 6+ -on öl mint állat.

Taktika, változatosság – 3 / Ahogy nézem, igen jól használható egységek vannak benne, meg tudod magad védeni a nagy repülő lényektől, kombózol a Mérgesgázos-gömbös srácokkal, betolod a 2 pontos szléveket… Afeeling az megvan a seregben, de átlagosnak tűnik. Majd az új Skaven játékosok megmondják.

Tápos-e vagy? – 4 / Táposnak tűnik, vannak jól használható általános versenykoncepció, amely erős. Vannak mindenféle dolgaid, amivel mindenre tudsz készülni. Tápos. Azért, mert ki tudsz védeni szinten mindent.

Tanulógörbe 3 / Átlagosnak érzem, nem látok benne nehézséget, se egyszerűséget. Aztán, a tapasztaltabbak megmondják, akik játszottak az új Skavenekkel.

– – –

Összesen: 27,5 pont. A modellezés pontszám levitte, és mágiára 4 pontot akartam adni…

[Total: 0    Average: 0/5]
Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

10 hozzászólás a(z) Seregek értékelése – Skaven bejegyzéshez

 1. Bala mondta:

  Kíváncsi vagyok a véleményetekre, hogy a modellekre ki miért adott 3 pontnál többet (általánosságban) 🙂

 2. Bala mondta:

  És ne a régi seregkönyvet tessék pontozni! 🙂 😀 Gyanús…

 3. Api mondta:

  Nézd meg az új stormvermineket 🙂 – én ezért adtam többet 😉

 4. Bala mondta:

  Nem lettem meggyőzve 🙂 De értem az álláspontodat. 🙂

 5. BoneHeart mondta:

  Nézdmeg a hellpitet. Utána nézdmeg a hellpitet és a külföldi forumok viszonyát 😀

 6. Bala mondta:

  adj lécci linket a hellpitre is meg a fórumra is. 🙂

 7. von Khebab mondta:

  A tanulógörbéje megér egy négyest, minimum.Mire megtanulod, hogyan kell használni a rengeteg egységed, mivel mit lehet kihozni, hogy lehet levédekezni a bukó közelharcal kecsegtető szituációkat, milyen deploy kell egyes seregek ellen, deploynál hogy ne akadályozd saját magad…és persze a lelki erő, amikor agyondarálod magad kulcs szituációkban…nehéz velük megtanulni a játékot.

 8. Bala mondta:

  Khebab, ez az új seregkönyvre is igaz?
  Az oké, hogy a régire igen…

  B

 9. von Khebab mondta:

  Abszolute!A külömbség, hogy mostmár vannak alternatívák közelharci megoldásokra.Kis pontszámon nekem nagyon fekszik a sereg, de nagyobb pontszámon nemigen érek el sikereket velük.A random tényező kicsit máshol hangsúlyos mint az orkoknál, de legalább akkora, ha nem nagyobb.Míg az orkok a támadás megkezdését bukhatják sok esetben, addig az egerekkel a befejező műveleteknél akadhatnak gondok.A mágia és a lövés sokkal kevésbé hangsúlyos az új könyvben, a horda aspektus azért megmarad, mégha a mainstay szabály el is lett törölve.

 10. PAC-man mondta:

  Sziasztok!

  Skaven magyar seregkönyv várható e?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..