Seregek értékelése – Bretonnia

Bretonok… Az egyik legrégebbi seregkönyvvel rendelkeznek, és ez sajnos meglátszik rajtuk, rájuk férne már az update. Személy szerint nem értem, miért a Beasteket hozták előre, sokkal több breton játékos van… De hát a GW biztos jobban tudja nálam.

Elég sokat játszottam ellenük, főleg versenyen, és tapasztalataim szerint a Breton seregeknek két fő ismérvük van:

 1. A kulcsfontosságú helyzetekben a pegazusos lovagok mindig elrontják az Ld teszteket
 2. A lovak sokkal többet ölnek minden breton lovagnál…

[starratingmulti id=14 tpl=12]

– – – Értékelés- – – –

Modellezés, Figurák2 / Vannak lovasok meg lovasok főleg, egy-két – a terepasztalra csatába lerakhatatlan – pegazus lovas, meg pár eccerű gyalogos figura… Szegények nincsenek túl jól eleresztve, a figurák régiek, bár előny, hogy náluk vannak NŐK! 🙂 (Mármint, a cicis démonok és a férfiaktól megkülönböztethetetlen orkok nem számítanak). A lovas figurákat nehéz szállítani egyben, legalább is én szívok mindig a WE-knél meg a Cold One-oknál… És szépség ügyében sem azok, amikre rácuppan az ember.

Fluff 1 / Nagyon elcsépelt, és minden egyediséget nélkülöző fluff. Egy az egyben koppintása a földi mítoszoknak, még a neveket se nagyon változtatták meg. Egy “csináljunk má valami még egy sereget” ötletnek tűnik nekem a GW-től a hőskorból, talán ezért nem is nyomatják az új seregkönyvet.

Közelharc 4 / Lovagok odaérnek, ütnek – na meg a lovak ölnek. Erősek tudnak lenni, a sok hős, egy-két jó varázstárgy… 5+ / 6+ ward… nyami.

Mágia – 2 / Hát, a dispellen kívül nem sok mindent tudnak értelmesen… Inkább dísznek van minden.

Lövés 2 / Van egy Trebuchet, meg íjászkák, meg skirmish-scout íjászok, de inkább taktikai egységek, mint hathatós ölős valami. A kőhajítót még nem is láttam csatában…

Taktika, változatosság2 / Hát, a taktika kimerül abban, hogy második körben odaérjenek a lovagok, és ezt megtanuld kivitelezni. Olyan sok változatosság nincs benne. Elméletben van… Nem nagyon van sok manőverezési lehetőséged.

Tápos-e vagy? – 2,5 / Az öreg seregkönyv eléggé hátravágta őket jelenleg, mivel a káoszból ugyanezt kihozod sokkal erősebben, csak nem 3 szélesek lesznek a lovagos osztagaid. A 8-as mozgású nehézpáncélos lovak táposak.

Tanulógörbe 2 / Jó kezdő sereg, mert megismered a mozgási és a harci fázis trükkjeit, rohamelvezetést hogyan került el, stb… Nincs sok egységed, azok legtöbbje is közelharcol… Egyszerű sereg.

– – –

Összesen: 18,5 pont.

[Total: 0    Average: 0/5]
Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

19 hozzászólás a(z) Seregek értékelése – Bretonnia bejegyzéshez

 1. Garvey mondta:

  Bala érdekes hogy a Birodalmat ami háttér ügyileg szinte egy az egyben a 15-16. századi Német-Romai császárság annak 4-s fluffot adtál és nagyon kivan dolgozva addig a kb azonos kidolgozottságú Arthur mondakörre épülő Bretonniának 1-est. Illetve van egy csomo sereg amire jobban ráférne az újitás mint a bretonra mint pl a TK az OK és meglepönek tünik de az Orkokra is mert általában gyengében szerepelnek versenyen mint a Bretonok. Még ETC-n is ahol hatalmas elönyel indulnak

 2. Petrow mondta:

  Hejj, az összes sereg ami tetszik, hátul fog végezni – WoC 20 pontra azért jó lesz, remélem 🙂
  Nekem a fluff simán megér egy 3-ast, pontosan azért, mert a “földi” vonulat miatt jobban tudok hozzá kötődni, mint a hegyesfülű íjászegylet és erdei favédő kht-hez.

 3. Bala mondta:

  A fluff az fluff, nem is akar egy olyan mérce lenni, amihez ragaszkodni kell.
  Pont ezért van a szavazás, hogy majd Ti jól megmondjátok, hogy mekkora a fluff… 🙂
  Azért azon nevetek, hogy kb minden seregnek 3 és 4 közé esik a fluffja. Nem baj. 🙂

  Én a Breatonokat tartom a legflufftalanabbaknak.

  Garvey: azért az Empire-nél millió tartomány, meg színséma, meg anyámkínyja ki van dolgozva… nagyon részletesen.

 4. Bala mondta:

  Petrow: hát ja, de ez Fantasy battle… elvileg 🙂 A fantasy meg hegyesfülű törpés démonos ogrés sárkányos.

  Nekem pont ezért nem jön be a 40K… 🙂

 5. Cain mondta:

  Lehet hogy részletes az Empire fluff, csak ép (számomra) semmi érdekes vagy eredeti nincs benne. Az ágyékkötős barbárból lett isten nálam “WTF?” kategória a Steam Tank meg kifejezetten fáj egy fantasy világban.

  De persze az emberek izlése különbözik, ezért is van ennyi féle sereg. 🙂

  Cain

 6. Desrix mondta:

  No igen, a fluff szórása biztos azért ilyen nagy, mert van, aki magát a fluff tartalmát nézi, hogy mennyire van kidolgozva, mások biztosan az eredetiségre kíváncsiak, megint mások meg aszerint osztályozzák a fluffot, hogy mennyire kedves a szívüknek, mennyire szimpatikus az adott sereg.
  Szóval ennek a pontnak a legelmosódottabb a konkrét számszerűsíthetőségi határa, és emiatt torzulhat a végpont – bár tisztában vagyok vele, hogy ez nem egy VérKomoly 🙂 szavazás, meg hát ízlések és pofonok.
  Ez kritika akart lenni, csak észrevétel.

  Szvsz nekem bejön a breton fluff, adtam is rá egy négyest. 🙂 WFRP-ben van saját sourcebook-uk és az elég jó szvsz.

 7. Desrix mondta:

  Jajj… bocs, de nem lehet editálni. Szóval van a fentebbi hsz-ben egy mondat, ami helyesen így szól:
  Ez nem kritika akart lenni, csak észrevétel. 🙂

  Errata ftw! 😀

 8. Bala mondta:

  Ja 🙂

  És gondolom kicsi szórásra gondoltál és nem nagy szórásra… 🙂
  Az 1-5 skálán a 3-4 közti átlag szavazatok nekem kis szórást mutatnak. Vagy régen volt már analízis? 🙂

 9. Keresztes mondta:

  Bocs hogy beleírok nemes vitátokba,de én szinte semmivel nem értek egyet.Talán csak a taktikával.5-6 éve játszom velük úgyhogy kissé elfogult vagyok.A fluff egyes-a Te véleményed szerint,biztos utálod a középkor dicső éveit. Mi viszont akik játszunk vele,azt azért tesszük mert élvezzük a kor hangulatát. Ja és miden csatámba viszem a kőhajítót.6 kör alatt legalább kétszer talál és ilyenkor elvisz mindent.

 10. Bala mondta:

  Kedves Keresztes!

  Nem utálom, sőt kifejezetten szeretem a középkori hangulatot, ezért is volt hosszú évekig Empire seregem.
  A szubjektív kategóriák (mint a fluff meg a modellezés) éppen azért szubjektív, mert nehéz objektívnek lenni, kinek mi tetszik. Ahogyan írtam a legelején is az egész sorozatnak, nem kívánok lefektetni kőbe vésett nagy igazságokat, hanem a tőlem telhető LEGOBJEKTÍVABB és legátgondoltabb pontokat adni.

  És itt félretettem azt is, hogy valójában nagyon szeretem a Breton sereget, de még egyszer elmondom, hogy ha a többi sereghez viszonyítunk, akkor ha nem is ilyen mértékben, de a pontok helytállónak tűnnek.

  A szavazás jelenlegi állása is nagyjából egybevág azzal, amit kihoztam. (kivéve fluff, de hát az pont a szeret-nemszeret kategória)
  Nem cél fikáznom és becsmérelnem a seregeket, vagy lehordani őket, hanem valamiféle átláthatóságot felállítani.

  Az pedig, hogy van _egy_ kőhajítód, és egy játékban betalálsz kétszer: na ez pont a 2 pont.

  Kérek még egyszer mindenkit, hogy ne a sereghez magához viszonyítsuk a sereget, hanem egymáshoz. És ne is ahhoz, hogy milyen lehetne…

  És ami fontos: senki nem mondta, hogy tévedhetetlen vagyok, nem is akarok ebben a színben tündökölni. Nem is ez a cél.

  Bala

 11. Petrow mondta:

  A végén még fluffosan kapsz majd egy lófejet az ágyadba valamelyik breton játékostól 😀

 12. Bala mondta:

  😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

 13. Keresztes mondta:

  Ezer bocs nem óhajtottalak megsérteni. Te leírtad a véleményedet én meg az enyémet. Sajnos Lófejet nem tudok küldeni mert most nincs pluszom:-). Mi Breton nemesek amúgy sem így intézzük a dolgainkat. Várom további seregértékelőidet, tisztelettel:Keresztes, Szent Bretonia Tata grófságának örökös hűbérura.

 14. Ace mondta:

  Szerintem sokkal jobban illenek a Lovag Bretonnok egy Fantasy világba mint pl. Empire a puskás, mesterlövész, steam tankos dolgokkal.

  Az meg ,hogy a figurák kinézetre nem nagy szám, hát szerintem igenis jól néznek ki és a környezetemben játszók is mind azt mondják ,hogy nagyon jól néznek ki, szépen festhető figurák vannak a Bretonnoknál.

 15. Pembroke mondta:

  Na, ehhez mindenképpen írni akartam és az osztályzást elnézve van is mit.

  Figurákkal kapcsolatban elfogult vagyok, mert szerintem gyönyörűek. Valóban korlátozott a kínálat, de ha ez ennyire lehúzza az általad adott pontszámot, akkor az Empire-t 5-re felhúzná.

  Fluff számomra értelmezhetetlen dolog, de azért itt is vannak kidolgozott tartományok kis történelemmel és “színsémákkal”.

  Mágiahoz még sokallom is a kettest. Bár én kétezer fölött szinte mindig viszem a Fay Enchantresst, ezzel is csak másfél pontot adnék. Tényleg olyan, mintha nem is lenne.

  Lövés számomra detto (érdekes, hogy hogy eltér a véleményem egy másik breton játékosétól). Összesen hatvan íjászom van, harmincnál többet sosem vetettem be, de azt is mindig megbántam. Trebuchet-val csak párszor próbálkoztam, de kiábrándító volt.

  Taktikára talán adnék hármast is, bár való igaz, hogy bretonoknál a taktika a mozgási fázisban kimerül. A “nem nagyon van sok manőverezési lehetőséged” mondattal pedig nem nagyon értek egyet.

 16. Bala mondta:

  Örülök, hogy ennyi embert sikerült megmozgatnom, és nagyon sajnálom, hogy csak “negatív” dolgok miatt kerekedett ennyi hozzászólás. 🙁

 17. Cain mondta:

  Bala, nem is igaz… azért van ennyi hozzászólás mert az emberek elgondolkodtak a leírásaidon és leírták a véleményüket 😉

  Nekem személy szerint nagyon hasznos ez az áttekintés, mivel a legtöbb sereget még sosem láttam akcióban.

 18. Bala mondta:

  Igen, ezzel az 1-es fluffal belemásztam a Breton játékosok lelkivilágába… 🙂
  De mivel minden sereg 3-4 -es fluffot kapott tőletek, én nem aggódnék rajta. 🙂

  A többi pontszám meg nagyjából egyezik azzal, amit a nagy többség lát…
  Bala

 19. Keresztes mondta:

  Azért szeretek íjász egységeket vinni mert mindenki egy halom lovag ellen készül. A kőhajító pedig a sereget színesíti.Egy élmény vele lőni. Lehetetlen megmondani,hogy használ vagy árt. S ez a szépsége az egésznek. Én csak akkor viszek teljesen lovag sereget griffel meg pegákkal ha megkérnek rá a skacok. Úgymond próbacsatának. Szeretem a jobbágyaimat használni, mint egy középkori csatában. A seregkönyv pedig azért jó mert engedi a kiskapukat és emiatt ki tudom dolgozni a-saját- pici grófságomat. 2000 pont felett egy tápos lord a pegák(vagy griff) vezetőjeként tökéletes.Mellette meg a seregzászló ugyanabban az egységben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..