Seregek értékelése – Bevezető

Tengersam blogján Petrow indított útnak egy nagyon pofás kis összesítést arról, hogy különböző kategóriákba sorolva hogyan értékeli a 40K-s seregeket. Ezen megihletődve arra gondoltam, hogy milyen jó lenne ezt megtenni a Fantasy seregekkel kapcsolatban. Igen ám, de itt van a nyakunkunk az új szabálykönyv, ami nagyban módosítja majd a hozzáállásainkat a különböző fajokhoz.

Éppen ezért, még “gyorsan”, a megjelenés előtt nézzük végig a 15+2 sereget, és döntsétek el, hogy SZERINTETEK egy-egy kategória alapján az adott faj hova sorolható.

Ez tehát a JELENLEGI, hetedik kiadású állapotot tükrözi – ehhez képes pedig majd nyáron jól fogjuk látni, hogy mi hova változott. A seregek kiválasztásának sorrendje kockadobással történik, stílszerűen.

Hosszabb, elemzősebb, teóriahammeresebb értékelés majd a 8. kiadás után kaptok, ígérem, hosszú lesz és velős.

Nézzük akkor a kategóriákat. (Thanx Petrow)

– – – – – – –

Minden kategóriában 1-től 5-ig lehet pontozni az adott Fajt, ahol 1 a legrosszabb és az 5 a legjobb pontot adja. Próbáljuk meg árnyalni a véleményeket, esetleg átgondolni, míg mondjuk a Vámpírokra kiszórnánk az ötösöket és az egyeseket. 🙂

Nem baj, ha nem érted azt, hogy pontosan az adott kategóriában én mire gondoltam: amit jónak érzel, pontozd ki rá. Aztán majd megbeszéljük.

– – – – – – –

 • Modellezés, Figurák – Mennyire “szépek” a figurák, mennyire sokszínűek? Mennyire nehéz legyűjteni a babákat? Ebben benne van minden, ami magukkal a modellekkel foglalkozik.
 • Fluff – Mennyire átgondolt a komplex sereg, önmagában is és a többi sereghez viszonyítva is. Azaz nem arra vagyunk itt kíváncsiak, hogy mennyire tápos vagy játszaható – hanem a szabályok sokszínűségére, a fluffra, mennyire illik a szabály a világba?
 • Közelharc – Azt hiszem ez nem szorul magyarázatra. Azt írja le, hogy a közelharcban mennyire használható, mennyire ölnek a babák, hogy állják az ütéseket?
 • Mágia – A sereg által elérhető mágia, annak mértéke, használhatósága milyen? Frodó vagy Gandalf? 🙂
 • Lövés – Szintén egyértelmű kategória: milyen lőni ezzel a sereggel? Van-e egyáltalán lövés, ha van, az értelmes-e, mennyire használható? Gimli vagy Legolas?
 • Taktika, változatosság – Azaz mennyire egysíkú a sereg? Mennyire lehet vele taktikázni, mennyire lehet vele sokszínű sereget kirakni értelmesen, játszható módon?
 • Tápos-e vagy? – Mennyire tápos a sereg? Mennyire vannak benne túlkapások, és ez mennyire általános?
 • Tanulógörbe – Egyszerű vele játszani? Kirakod a gunlinet, várod az ellent és kész? Na ez az egyes. Vagy szét kell magad tatkikázni és mindent kipróbálni,bevetni, hogy nyerni tudj? Na az az 5-ös.

– – – – – – –

Mivel 17 faj van, és 17 nap múlva már igen közel lesz a megjelenés, ezért nagyjából NAPONTA dobok ki egy-egy fajt.  Utána még értékelünk is meg minden…

Szóval, szavazásra fel!

[Total: 0    Average: 0/5]
Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

3 hozzászólás a(z) Seregek értékelése – Bevezető bejegyzéshez

 1. Cain mondta:

  köszönet hogy nekiállsz ennek a projektnek ! A magamfajta kezdőknek hatalmas információforrás 🙂

 2. Petrow mondta:

  thanks for the credits 🙂

  A fluff értékelésén anno én is sokat gondolkoztam, de direkt hagytam ki, mint szempontot – két dolog miatt.
  1.) Ha érdekel a sereg, elolvasom a történetét. Ennek az értékelése teljesen szubjektív dolog. Van, aki a régi necron fluffra azt mondja, hogy mennyire szar meg unalmas – én pont az újfajta, silver-golden-platina robotos agymenéstől kapok agyérgörcsöt.

  2.) Ha akarom, bármilyen tápot / gyengítést / agymenést meg tudok indokolni, olyan címszó alatt, hogy “fluffban ez van”.
  Csak a Harlequin iskola és a Falcon gyár maradt meg egy elda mestervilágon.
  Eldradot klónozták.
  Chaos warband-ben az Obliteratorok elszedték mindenki más nehézfegyverzetét.
  A Lashprince-ek pórázra fogtak minden más vezért a warband-ben.
  Khorne katonái meg simán olyan fasza gyerekek, hogy senki sem meri nekik azt mondani, hogy bocsi, most létszámstop van a bandában.
  Space Wolves? Találtak pár szőlőprésház méretű farkast, és rájöttek, hogy mennyivel menőbb lenne már őket meglovagolni, mint az unalmas SM motoron lógatni a lábukat.

  A fordított tanulógörbe értékelés viszont kimondottan tetszik 🙂

  És természetesen a szöveges kifejtést is várom majd, “másik oldalról” nézve tényleg sokat hozzátesz.

  Sok sikert a sorozathoz!

 3. Bala mondta:

  Cain: köszi! Remélem az is lesz. 🙂

  Petrow: igen, Te is igen jó kritériumokat találtál ki. Én magam nem nagyon foglalkozom a modellekkel, ezért beraktam mindent, amit te 3-ba szedtél, egy kategóriába.

  A Fluff meg “nálunk” nagyon sokszor előjön, ami valóban tök szubjektív kategória, de nem is ez volt a célja… 🙂 Szerintem lényeges szempont, mert sokan e miatt (is) választanak sereget. Pont az első sereg, a TK-nál maga a sereg gyenge, de a Fluff az asztán…

  Igen, a fordított tanulógröbe azért van, mert szerintem az a jobb sereg, amit nem csak leraksz, betolsz az ellenfél arcába és nyersz. Ezért nálam az SM-ek 1-es kategóriába esnének. 🙂 Mint ahogyan majd mondjuk 1-2 sereg fog kapni 2-est.

  És akkor jött közben a szöveges kifejtés 🙂

  Köszönöm az ihletet még1x Petrow 🙂

  Bala

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..