HÉT: X HE (2. rész)

(Az előzményekről az első bejegyzésben olvashatsz: http://tarsasjatek.kissbalazskuno.hu/2013/07/het-x-he-1-resz/)

Általában taktikusan nem szeretem magam “túlnyerni” egy verseny első fordulójában, hogy aztán valami nekem nem fekvő, űber-tápos sereggel fussak össze – például WoC-cal. Ez általában működni szokott, de azért a 20-0 -ás vereséget nagyon régen könyvelhettem el magamnak itthoni versenyen. Sőt.

Persze Szaka a megmondója, hogy istentelenül szarul dobtam, és hát a Nemes Elfek mikor nem voltak könnyű préda a törpék számára? Most is így történt, bár egy icipici szerencsével megettem volna a törpéket reggelire. Persze, mindig az a volna… 🙂 De azért nézzük a konkrét tényeket.

Íme a felállás:

HET_1_szaka_Deployment

Deployment

Mint látható, Szaka a bunker megoldást választotta középen. Szerencsémre első körben el tudtam bújtatni a két főnixet úgy, hogy nem tudott rájuk lőni, így csak egy köre maradt a lövésre és az üllőzésre, mármint ami a Főnixeket illeti.

Nos, Szaka első körében az történt, hogy lőtt mindent, amit látott. Ennek eredménye az lett kéremszépen, hogy majdnem az ÖSSZES 9-es Ld tesztet elrontottam. Nézzük a veszteségeket:

 • az egyik chariotot lelőtte – rendben van, eflogadható veszteség
 • ennek hatására elfutott a Silver Helm osztag a generálissal, szerencsére még az asztalon
 • a másik szerkér meg lefutott a pástról
 • az egyik ER osztag megsemmisült az üllő miatt
 • a másodikat lefújták
 • a harmadik meg maradt ketten vagy hárman a lövések miatt

Tehát, első körömben ott álltam a két főnixszel, a főnix gárdával, kétszer pár fős könnyűlovassággal, és a futó seilverhelmekkel.

Nos, egy lapra kellett feltenni mindent – mindenki megy előre, és ha nem tudja lelőni a főnixeket, akkor nyertem – ha lelövi, akkor bukó van. Bíztam az 5+ -os wardban meg hogy nem találhat már minden lövés. Amikor én a törpékkel játszottam ETC tesztekre, és hasonló lövésmennyiséggel készültem, akkor kéremszépen örültem, ha az egyik főnixet le tudtam lőni. Ebből látszik, hogy az ellenfelem hogy dob.

HET_1_szaka_Turn_1_High_Elves

Itt látható, hogy mi lett az első köröm végének. Varázslattal nem tudtam semmi értelmeset kinyomni, hiszen se Pit of Shades nem volt a birtokomban, se Pendumbal akármicsoda… Szóval vártam a halálos lövéseket. Amik jöttek.

Innentől kezdve több képet nem is áll szándékomban feltenni, mert az történt, hogy:

 • Mind a két főnix le lett ágyúzva/kőhajítózva. Persze minden mindig talált, soha nem jött egyes sebzésre, soha nem jött 1 vagy 2 seb D6-on, soha nem dobtam meg az 5+ -os wardot…
 • Elállta az útját annak, hogy a megmaradt könnyűlovasokkal megegyem a hadigépeket, pedig a hátul pont befértek volna, de odaállt a hammererekkel meg a gyrocopterrel – még ennyi sem jutott nekem.
 • A főnixgárda majdnem érintetlenül masírozott az ellenség felé
 • A Silver Helmek is összeszedték magukat, majd elindultak.

Szóval, volt másfél osztagom (FG és 2 fős SH), amivel berohamoztam a törpicsekeket, de mondanom sem kell, nem törtem meg a nyílpuskásokat rohamból, aztán meg jöttek a hammererek, onnan meg mathhammer az egész: a végén én futottam persze.

Rövid, véres játék volt, a törpék nagy mázli ellenfelet kaptak.

Tapasztalat, még e rövid meccs ellenére is: a Főnix Gárda nagyon nagy túlélő! 🙂 Még egy AP zászló kell nekik, és istencsászárok a két főnix mellé. 20-0 oda.

[Total: 0    Average: 0/5]
Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

9 hozzászólás a(z) HÉT: X HE (2. rész) bejegyzéshez

 1. Petrow mondta:

  Jók ezek a képek, SK gyártás, vagy valami programot használsz hozzá?

 2. Bala mondta:

  Ez természetesen nem saját gyártás 🙂
  Ajánlom mindenkinek a figyelmébe a Battle Chronicler nevű cuccot, igaz elsőre kicsit nehézkesnek tűnik a használata, de utána már lehet vele haladni.

  Ha van rá igény, összedobok hozzá egy ismertetőt, hátha többen kedvet kapnak.
  Tud skirmish és 40K-t is. 🙂

  http://www.battlechronicler.com/

  Bala

 3. Szaka mondta:

  Az tény hogy nagyon jól dobtam, és a HE nem szokott álltalában probléma lenni a törpéknek, de követtél el azért 1-2 nagyon komoly hibát.
  Az első a BSB hiánya. Ezt nem is értettem, szerintem kötelező ebben a kiadásban. Ha lett volna az első körben 1 szekér mínusszal indulsz a felsoroltak helyett.
  A második. 2 sorban álltál fel a lovassággal hogy beférjenek 8-an a kőhajító alá (így lett meg a 25% veszteség ami miatt futottak).
  Volt még egy érdekes momentum amikor egy gyro kicsalt belőled 3 rontott rohamot, ami +1 kört jelentett a full lövős seregemnek.
  A negyedik hogy úgy próbáltál közelharcot nyerni hogy az egységem erejét csökkentetted, ahelyett hogy a T-jét vitted volna le. De ezt utánna meg is beszéltük.
  És ami a lényeg és fájt hogy kimaradt, az az hogy adtam neked egy ajándék felrobbantott üllőt. 🙂
  A végeredmény amúgy a “fura” pontozásnak köszönhetően 15:1 lett úgy hogy az 5. körben nem volt semmid az asztalon.

 4. Bala mondta:

  Szaka, ezek közül egy komoly hiba van, a T csökkentés – de ha emlékszel, kasztoltam azt is, csak leszedted, és csak az S csökkentés jött ki! 🙂

  1. A BSB volt az áldozat a pontok oltárán – az összes többi meccs alatt egyszer rontottam el az Ld-t 🙂
  2. A helyezkedés mindenek felett. Nem fértem volna el egyébként a pályán, és vesztettem volna egy kört, amíg átrendezkedem. Inkább nem ezt választottam, mint hogy nem dobom meg a 9-et.
  3. A gyro rohamok pontosan ki voltak számolva, és nem nyertél vele egy kört.

  Ja igen, az ajándék üllő – hát ez nem rajtam múlt 🙂

 5. Szaka mondta:

  A leszedésre nem így emlékszem de mindegy. 🙂 Biztos vagyok benne hogy 2 körön keresztül csökkentetted az erőmet (pedig ekkorra már az üllőm nem élt, így jó eséllyel varázsoltál)
  1. Hát igen minden nem fér bele a pontba, de a BSB akkor is kötelező. 🙂
  2. 18″ mozgású elf könnyűlovasok csak odaérnek mindenhová, ha a pálya szélére rakod őket 1 soros vonalba akkor is. Az egyik legmobilisabb egység a játékban.
  3. Azt hogy az alapvonalról 18″-et jössz előre a nehézlovassággal vagy rontott rohamból 4″-et azt igenis egy kör előnynek veszem. Tudod ezek a törpék már csak ilyen makacs jószágok. 🙂

 6. Bogesz mondta:

  Bala, én azt nem vágom, hogy ha versenyre mész, akkor hogyan engedhetsz meg olyat, hogy nem nyered túl magad az első csatán? Ha nyerni akarsz, akkor minden csatában jól kell szerepelni. Mindegyiket meg kell nyerni.

  A többi csatáról is lesz beszámoló? Kíváncsian várom őket. 🙂

 7. Bala mondta:

  Bogesz: ha 20-0 -ra nyered az elsőt, akkor könnyen lehet, hogy elfenekelnek a másodikban, hiszen ott is egy 20-0 -ás sereg ellen mész. És mondjuk a Zorkok vagy a Gyíkok vagy a Helfek nem engedhetnek meg maguknak egy WoC vagy más tápos nyalánkságot. Érdemes tehát az első játékban 16-18 pontot szerezni. Ekkor jobb esélyeid vannak a második fordulóban 20-0 -zni.

  Ez a ne-nyerd-túl magad technika. Én is a legnagyobbtól tanultam 🙂 (von Khebab)

 8. Bala mondta:

  Bogesz: aha, jön a többi, pénteken a Zogrés 🙂

 9. Bogesz mondta:

  Értem én. Én is erre gondoltam, csakhogy a 18-2 és a 20-0 között nem olyan nagy a különbség, hogy mondjuk ilyen finoman tudjad ezt beállítani a csata végére. Meg aztán, sokan úgy nyerik a versenyt, hogy 3×20 pontot szereznek. Én minden csatában törekszem a legjobb eredményre. Mégsem sikerül sose túlnyernem magam. 🙂