Dávid és GWóliát

Nem tudom ki mennyire követte nyomon azt a pert, amit a GW indított a kis texasi garázscég, a Chapterhouse ellen, de az ügy első fokon lezárult.

Tömören: arról van szó, hogy a CH a 40K univerzumhoz tartozó GW-s babákhoz gyárt kiegészítőket. Váll-lapokat, fegyvereket, tank-alkatrészeket, és ilyeneket. A GW-nek ez természetesen nem tetszett, ezért beperelte ezt a kis céget, arra hivatkozva, hogy ezzel a CH bejegyzett trademarkokat használ fel, és sért.

letöltés (10)

A döntés megszületett, a per véget ért, és Dávid nyert Góliát ellen: a kis cégnek ítélt az esküdtszék. A bíró kimondta, hogy a Chapterhouse nyugodtan folytathatja a termékei forgalmazását, használhatja a kifejezéseket, amiket a GW úgy gondol, hogy birtokol. Illetve lásd a hozzászólásokat, a CH-nak sem fenékig tejfel minden.

Az eredeti hír itt található angolosoknak, bár a lényegét összefoglaltam:

http://www.winston.com/index.cfm?contentID=30&itemID=4587

* * *

letöltés (9)Nem minden az, aminek látszik. Nem is a GW ellen szurkoltam, de én mindenképpen az ilyen trademarkok és egyéb copyrightok ellen vagyok alapvetően – és mindezt úgy mondom, hogy egy könyvkiadó tulajdonosa vagyok, író és előadó, aki a saját gondolatainak eladásából él.

Úgy vagyok vele, hogy amíg egy üzletet a lelkesedés éltet, amíg egy üzleti vállalkozás a vevőért van és a szolgáltatásért, amíg a cél a közönség kiszolgálása, azaz áthatja a “spirit” az üzletet, addig a vevők úgy is oda fognak menni, ahol jobban ki fogják őket szolgálni.

Hosszú távon úgy is az fog fent maradni, aki több szolgáltatást nyújt, aki jobban odafigyel a vásárlókra.

Persze, a dolog nem ilyen fekete vagy fehér, mert ezer példát  és ellenpéldát lehetne felhozni a fentiekre… de az egyedi eseteket, általánosítás nélkül vizsgálva elmondhatjuk: jelen esetben valójában ez egy win-win helyzet!

images (21)A vásárló jól járt, mert ha igénye van, akkor kap kínálatot. A CH is jól járt, hiszen folytathatja üzleti vállalkozását. És VALÓJÁBAN a GW is jól járt, hiszen ha együttműködne a CH-val, akkor a saját termékeiket is úgy szerkeszthetné meg, hogy még többet adhatna el belőle, mert vannak más cégek, akik adnak hozzá kiegészítőket. Mert változatosabb lehet a modellezés, ami a piac növekedésével jár, ami hosszú távon jó a GW-nek. Ezt nem tudom mikor fogják az ilyen piaci szereplők megérteni, mint a GW.

Bocs, még egy kép, annyira jók 🙂

images (22)

* * *

[Total: 0    Average: 0/5]
Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) Dávid és GWóliát bejegyzéshez

 1. MAC mondta:

  Ismételten egy remekbe szabott Cikk !
  Szerintem valahol megérdemelte a nagy “Oriás” …. ha néha nem törik le kicsit a Szarvát akkor a vásárlók és a kis cégek fejére nőne. Azon csodálkozom , hogy nem kezdtek perelni akkor amikor egyre -másra jelentek meg az alternatív játékok, mondván a Wargamét ők találták ki :D:D:D

  MAC

 2. Petrow mondta:

  Azért annyira nem minden shining happy people… A szabadalmi kérdésekben csak bizonyos %-ban adott igazat a CHS-nak a bíróság, egy részében a GW kapott igazat, plusz a stúdiónak ki kell csengetnie 25000 $-t a GW-nek (feltételezem, a perköltség arányos része).

  Meg amíg ő fejleszti a “világot”, fizeti a faragókat, művészeket, gyártósorokat, addig jogosnak érzi, hogy odacsap az ilyen esetekben. Aztán eddig a piac, most meg már a is bíróság eldöntötte, hogy mennyire is helytálló a gondolkodásuk. Valószínűleg valamit változtatni fognak, de kötve hiszem, hogy együttműködőbbek lennének.
  Már csak azért sem, mert ha ki is választanának pár külsős, vagy kvázi-külsős stúdiót, mindig lennének mások, akik engedély nélkül gyártanák a holmikat.

  Inkább azt tippelem, hogy értelmesebb release menetrend lesz, nem kell két és fél évet várni a legtápabb, leginkább vágyott figura kihozatalára, amit addigra már mindenki megold valami más forrásból (Thunderwolf Cav, Tervigon).