8th kiadás – seregösszesítő

(a normális írásra még mindig várni kell, ez egy régi, ami még nem lett közzétéve, de most leporoltam)

Már egy jó ideje volt kint a jobb oldalsó sávban egy szavazó dobozka, ami arról kérdezi a Nagyérdeműt, hogy vajh melyik sereg járt a legjobban a 8. kiadás megjelenésével? (A cikk végén látható, közben raktam ki új szavazást)

Csak egy gyors kis áttekintés.

KÉRDÉS VOLT: Szerinted melyik seregek jártak a legjobban a 8. kiadással?

Kezdjük alulról – a TI listátok alapján.

15. Wood Elfek

Talán egyértelmű, hogy a Rank-and-File osztagok hiánya, és az új “mindenki visszaüt” szabály miatt ők bukták a legnagyobbat. Hiába van nekik Eternal Guard osztag, ami SPEC választás, ha T3 és 5+ Sv, nagyon könnyen hull és alig sebez – mindez 12 pontért. Igen, lehet őket CORE-ból is hozni, de akkor egy Highborn kell. Azt meg nem hoz az ember, amikor inkább a lvl4 varázslóra gyúr…

Mindezek ellenére meglepő módon egészen effektíven lehet velük játszani. A sok sírás-rívás mellett azért még mindig ütőképesek lehetnek, igaz a skirmish osztagok lebutítása miatt sokat veszített a sereg. A Kardtáncosok kvázi felköltöztek a polcra állandó lakosnak, a Treekinek viszont lejönnének… ha lennének, és nem ilyen baromi drága lenne egy modell (forintban mérve). Olvastam Treekin-spam listát a neten, ki lehet próbálni.

14. Bretonnia

Véleményem szerint ők a valódi vesztesei a kiadásnak. Hiába csattannak be a lovagok, mindenki visszaüt, második körtől kezdve S3(4)/T3 -mal hadonászás van, hiába a páncélmentő. Első körben pedig nem töröd meg az ellenfelet, ha az staedfast. A két kőhajítós sereg íjászokkal, és taktikázással még mindig ütőképes, de ügyelni kell. Nem lennék mostanság Breton játékos.

13. Vampire Count

A rettegett VC! Hová süllyedt szegény. Régen mindenki félte őket, a tápok tápjai voltak. A mágia átalakításával azonban megszűnt a feltámasztás-spam. Újragondolást igényel a sereg, még mindig erős, azért a pszichológia hiánya és egy-két tápos osztag mindenképpen okoz meglepetést.

12. Daemons

Igazából talán ezt a sereget érintette legkevésbé az új kiadás. Ugyanúgy maradt minden a régiben, a fear átalakítása számít, de nem sok minden változott.

11. Dark Elves

Hát igen. A elfekre rájár a rúd. Drágák, könnyen hullanak, át kell gondolni a koncepciókat. Ha likvidálod a két hidrát az első két körben, akkor onnan tiéd a terep. A lövés erősödött, de szerintem a DE játékos nem azért kezdte el gyűjteni a seregét, hogy lőjön és varázsoljon, a szép elit babák meg álljanak.

10. Beastmen

Erről nem tudok mit mondani. Egyáltalán nem ismerem a sereget, versenyen se látom őket, nem hallok jókat felőlük. Nyilván nem táposak, mert különben mindenki ezzel játszana. Vagy ez lehetne a nagy meglepetés, mert senki nem ismeri, és tele van kiaknázatlan lehetőségekkel? Nem tudom.

9. Tomb Kings

Szintén nem sok TK játékos van Mo-n, de ez gondolom változni fog a hamarosan megjelenő új seregkönyvvel. A Mágia fázisuk halálos, az okos játékos kezében erős sereg. Tény, hogy őket se érintette annyira az új kiadás, “csak” a mágiájuk lett még jobb.

8. Ogre Kingdoms

Nem igazán értem ezt a helyezést, biztos jobb lett nekik az új kiadással. Igen, a második sor is üt hármat, stomp. Tényleg erősödtek. A Bretonok és a erdei elfek mellett ők várják legjobban az új seregkönyvet.

7. Warriors of Chaos

A hordázás és a RnF seregek erősödése miatt ők tényleg sokat nyertek ezzel a Marauderek és a Warriorok terén. Buktak a lovagok miatt, mert most több a sablonos fegyver, és visszaüt mindenki. Ők azok, akik tényleg csak erősödtek szerintem.

6. Lizardmen

Hát igen, a saurus warriorok mindenképpen lejöttek a polcról, és tömegével állnak most csatarendben. A Slann egyértelműen a legerősebb varázslója a rendszernek, erre lehet gyúrni. A szalamandrák is erősödtek. Csak sajnos nagyon sok egység ment fel a polcra, mint a Kroxigorok és a Cold One lovasok. Kicsit beszűkültek a lehetőségek, én nem nevezném erősödésnek. De a Köz így látja.

5. High Elves

Ezt a helyezést nem értem, mert pont nekik ártott legnagyobbat a “mindenki visszaüt”. Eddig First Strike-kal mindenkit leabáltak, és nem hullottak el, de most ez nincs így. Az elit gyalogság pöpec, de az ellenfél olcsó babái feltartják őket, és tényleg alig páncélozottak és T3… Én nem érzem, hogy ennyire erősödtek volna, de tény, hogy igen jókat lehet velük játszani.

4. Skaven

Hát igen. Szerintem ők dobogósak lennének, mert a lövés erősödött, a patkánykák megfogják ezerrel az ellent… Erősek. Táposak. Mindenképpen.

3. Törpék

Még több sablon, két sorból lövünk. Jó nekik 🙂 Igen jó. (Én személy szerint inkább játszanék egy törpe ellen, mint mondjuk az előbbiek ellen, de ezt csak én látom így)

2. Empire

Nah, szerintem ez a nagy tévedés. 🙂 A Steam Tank erős, tápos. A gyalogság sajnos visszahullott a használhatatlan kategóriába. Szerintem. Persze, lehet velük játszani, de ölni nem tudnak az alap babák, a drágák meg könnyen halnak. Nincs elit gyalogság, nincs elit osztaguk – egyedül az ST. Erősödtek a lövések miatt, úgy tűnik a RnF miatt. De nem ennyire. Bár lehet én látom rosszul.

1. O&G

Az új seregkönyv miatt most biztos, hogy ők lesznek egy ideig a sláger, hiszen jó nekik, és most még jobb lett. A nagy pók a maga 8 Woundjával nagyon tápos, és mellé még a sereg lő is ezerrel… Szóval izgalmas, erős. Örülhet a sok O&G játékos, akik eddig annyira azért nem örülhettek a sereg erősségének.

Waaaagh!


[Total: 0    Average: 0/5]
Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

6 hozzászólás a(z) 8th kiadás – seregösszesítő bejegyzéshez

 1. Petrow mondta:

  Ezt a még több sablon dolgot nem értem a törpéknél – arra gondolsz, hogy nincs több partial hit?

 2. Bala mondta:

  Öö, igen.

 3. Garvey mondta:

  Beastmen nagyon rosszul járt mind az új seregkönyvel mind az új kiadással. Modeleik realtive drágák gyengén páncélozottak és alacsony I vel rendelkeznek (kivéve a karakterek) a rare választékukról meg jobb nem is beszélni

 4. Anathema mondta:

  Hát öhömm, böhömm, kicsit vicces a Skaven 4. helyezés.
  Szerintem simán veri a 2. és 3. helyezettet, mert strenght in number.
  Ez a 8. kiadás jelmondata és ebben a Tepertők gyengék és az Empire meg
  nem tudja annyira supportozni mint a Skaven.

  Az Ogre 8., hát ez aztán főleg fals, szerintem, démon, vámpír, TK simán veri.

 5. Garvey mondta:

  Anathema vitába szálnék veled
  TK ogre erösviszony szerintem nem változott eddig mindig nyertem ogréval tk ellen és eddig se nagyon tudtam megfogni a mágiáját ogréval, csak ami nagyon fontos volt arra törekedtem. A vámpirnak nagyon sok minden betet az új kiadással és nem csak a mágia. Illetve némi szerencsével ogréval eddig is verhetővolt a vámpir még ugy is hogy nem készülsz direkt rá. Mondhatnám hogy nyomjuk le de lassan 5 honapja nem játszottam warhammert és egyenlöre nem is érzek rá nagy késztetést a 9. kiadásig
  Démon az viszont szerintem is alul van értékelve

 6. Aziraffael mondta:

  Csak a régi nickem írtam, Fraeudizmus.

  Szívessen lejátszom Veled Garvey, szerencsére neked mindkét sereg megvan. 🙂
  Amúgy én sem játszottam fantasyt kb. fél éve úgyhogy nem lennék nagy előnyben Veled szemben, ennek ellenére tartom, hogy szinte bármelyik hátrébb rangsorolt fajal verhető az Ogre, talán Bretonnal nem, VC-vel pedig simán.

  Mostanában inkább Fittyfirittyezek, az jobban szórakoztat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..