8th Edition – Mágiaiskolák – Második rész

Előzmény: http://tarsasjatek.kissbalazskuno.hu/2010/07/8th-edition-magiaiskolak-elso-resz/

Folytassuk akkor a mágiaiskolák elemzését:

Közben, tanult kollégáim felhívták rá a figyelmemet, hogy egy azaz egyetlen darab dispell scrollt lehet használni a seregben, most már nincs duplázásra lehetőség. Így viszont nagyon más a leányzó fekvése, s közben egyre jobban belegondolva az új mágiafázisba, mégis kezd értelmet nyerni bizonyos seregeknél a mágia erőssége.

Nézzük meg a Dispell részt. Csináltam egy gyors kis excel táblát, amiből kiderül, hogy átlagosan a casting pool mindig 2,5 kockával több, mint a dispell, ami azért nem valami sok. Tehát ezzel az átlaggal lehet számolni. Átlag 4,5 kockája lesz tehát az ellenfelednek az átlag 7 ellenében, ez azt jelenti, hogy te valószínűleg 1 varázslatot tudsz elmondani körönként fixen. Ez így tényleg csúnyának néz ki, ugye?

S akkor itt jön be az, hogy bizonyos seregek, akik tudnak plusz kockákat gyártani bármelyik fázishoz, bizony előnyből indulnak. Továbbá, ha az ellenfél 4-es szintű varázslóval varázsol, te pedig csak egy kettessel dispellezel, máris hátrányba kerültél, mert átlagosan mindig egy kockával többet kell felhasználnod, hogy ne bukd el a dispellt. És csak 1 scroll van. Igaz, hogy vannak 50 pontért mindenféle tekercsek, de ha csak védekezni állsz be mágiára, 1 varázslót hozol a 25 pontos tekerccsel, esetleg kettőt egy 50 pontos szopatóval, de ez meg lehet, hogy kidobott 100+ pont, kérdés visszahozza-e az árát?

S akkor, ha a Te sereged tud plusz kockákat gyártani, vagy olcsó varázslókkal sok kicsit varázsolni, akkor máris előnybe kerültél. (Most hadd példálózzak a Slann-nal, aki minden varázslatához kap +1 kockát, amivel ugye nem lépi túl a 12 max poolt :), tehát azt gondolom, hogy a Gyíkok végre megérdemelten az egyik legjobb varázslós faj lettek a Slann jelenlétével. )

Aztán ott vannak a Vámpírok, akik +2 PD-t generálhatnak, és varázstárggyal +1 ?et elraknak a dispell fázisból, ha akarnak: máris átlag +3 kockával nyomják.  Az Empire-nek van +D3 Power dice-t adó tárgya, igaz, rizikós, de megéri 55 pötty. Dark Elfeknek az áldozótőr. High Elfek is tudnak +1 kockát kapni 15 pontért(!). Orkok is kaphatnak a közelharcoló ork bandáért, plusz mushroom, mushroom. Démonok is bírnak +1 kockát teremteni varázslónként.

Nézzük a védekezést: van néhány faj, akinek van még Dispell effektet okozó varázstárgya, ezekkel lehet jó mágiavédelmet kialakítani. Nyilván nem tudok mindenkit felsorolni, de a Gyíkoknak, High Elfeknek, Démonok-nak és az Empire-nek van ilyen, plusz a Wood Elfek is igen rá tudnak gyúrni dispellre, amin nem mész át (varázstárgy, Braincwraith, stb..) Empire félre tud tenni a power pool-ból a dispellbe. High Elfek véget vetnek a mágiafázisnak azonnal, meg elvesznek tőled egy kockát (nagy előny!), van nekik miscast elkerülés egyszer 20 pontért. Démonok is elkerülik az első miscastot, plusz nekik is van extra dispelljük. Szóval, bár nyilván ezek plusz pontok, de amit eddig a 3-4 dispell scrollra áldoztál, most mágiavédelemre fogod esetleg, vagy mágiatápolásra. (plusz, 15 pontos varázstárgy, ami 5+

Summa summarum: alap esetben valóban nehéz varázsolni, de a felszín alatt a lehetőségek tárháza rejlik, tehát nem szabad leírni a mágia fázist, semmi szín alatt.

– – –

Fire

Nézzük most mit kaptunk ebben az új felosztásban. Lore Attribute: +D3 ?at ad a casting total-hoz, ha már sebezted az adott egységet ebben a körben tűzzel. Nem egy nagy valami, ha jól olvasom nem stack-elődik, tehát egy kicsit gyengíti a dispell lehetőségét, ezzel is előnyhöz juttatja a varázslatok kihozatalát.

Signature spell: Fireball. Na ilyennek kéne lennie minden signature spellnek. 5+ -on D6 S4, 10+-on 2D6 S4 36?-re. Alap varázslat, amilyennek lennie kell.

 1. Cascading Fire CLoak. 5+ RiP. A varázslóra és amely osztagban van hat ez a varázslat, és közelharcban egy ellenség kap 2D6 S4 hitet. Nagyon pöpec, mindenki tudja, és azért is jó, mert ha szétbombáztad MM-ekkel az ellenfelet és közelharcba ért, akkor is tolsz még bele. Azt nem tudom, lehet-e egy egységre többet is mondani…
 2. Flaming Sword of Rhuin. 8+, 24?, +1 to Wound-ra a köv saját mágia fázisig. Mágikus flaming attack. Ez is használható, szintén közelharci buff. Fontos, nem +1 erőt kap, hanem +1 to woundot! Ez sokkal jobb, mint a +1S, mert így a T6 lényeket nem 6-osra sebzed mondjuk 3-ról 4-re növelt erőre, hanem 5+ -ra. Táp.
 3. A jó öreg Burning Head, 10+ -ra. Meg lehet növelni a távot 36? ?re, 13+ -ra. Alacsony Ld-s osztagok ellen jó. Pánik ugye.
 4. Fierpcing Bolts of Burning. 10+, 24?, MM, D3 S4 hitet oszt ki soronként (5+ modelles soroknál). Ez igen jó ki spell, mert ugye mindneki hozza majd 20+ katonáját, tehát alap esetben 4-5 D3 ?at fogsz dobni, aminek jóval kisebb a szórása! Azaz itt várható értékben 4D3 esetében 8, viszont minimum 4! Tehát jobb, mint a 2D6. (48″ -en csak 13+)
 5. Fulminating Flaming Cage. 11+ (csak!). Flame Cage, mint régen a Firewall. D6 S4, és ha a unit mozog, minden _modell kap_ egy S4 hitet. Szintén jó a hordák ellen. (14+ -ra 48″ -re jön ki)
 6. Flame Storm. 13+ (csak!). 30?, Kis template, szóródik  D6? ?ot, S4 hit alatta. 16+ -ra nagy template. Szintén pöpec.

Summa szummarum: Vegyük észre a baromi alacsony célszámokat és azt, hogy a növelése a varázslatoknak is minimálisan növeli csak. S nem tudom feltűnt-e az, hogy konkrétan ebben a Lore-ban MINDEGYIK spell használható! Sőt, ha elkezded spammelni az egyik osztagot, még jön hozzá a D3. Számomra 4,5 pont az 5-ből.

– – –

Life

Azt hiszem nem árulok zsákbamacskát, ha elmondom, hogy ez az egyik új kedvenc Mágiaiskolám, megvettek kilóra vele. Nézzük is mit tud. Lore Attribute: ha sikeresen elvarázsolsz egy bármilyen Life spellt, akkor a varázsló vagy 12?-en belül egy modell visszakap egy sebet, amit elvesztett. Komolyan? Tehát varázsolok és gyógyítom közben a mellett álló nagy monsztákat? Vagy magamat? Gyíkoknak kötelező, és nem ütöd le a Sztegadont sosem. Mhuhahaha. (Azt nem tudom, hogy ez most vissza is hoz az életbe egy halott modellt? Kommenteljetek pls.)

Signature spell: Earth Blood. 8+, és varázslónak és az osztagának ad egy 5+ Regen-t a köv saját mágia fázisig. Ez jó. Bár már nagyon gagyi ha nincs flaming attackod, de akkor is jó ez. Egy sima osztagnak valszeg nincs wardja, szóval kap még egy 5+ -t? Jó ez. (Főleg a Temple Guardoknak 🙂 ) Lövések ellen ideális.

 1. Awakening of the Wood. 6+, 18?, D6 S4, ha erdőben van akkor 2D6. Jó ez, főleg, hogy sok a terep. Sajnos nem lehet növelni a hatótávot.
 2. Flesh to Stone. 8+, 24?, +2T az osztagnak. Ez jóóó! Nagy hatótáv, kicsi célszám, nagy hatékonyság. Ez ugye harmadolja a veszteségeket általában, egy sima T3 osztagot is tovább tart életben.
 3. Throne of Vines. 8+, RiP, alap varázslat. Miscast nincs 2+ -ra (!), és minden Life varázslat hatását fokozza, amit elvarázsolsz amíg ez a spell kint van…  4+ regen, S4 helyett S6 sebzés, +2T helyett +4T, stb? Szuper.
 4. Shield of Thorns. 9+, 24?, RiP, minden közelharcban lévő ellenfél sebződik 2d6 S3-at minden mágiafázisban. Ez nagyon jó, támogat minden szinten.
 5. Regrowth. 12+ -ra visszahozol D3+1 sebet egy osztagban, érted komám? 24?-en belül. Tuti spell. Vámpírokat berakod farzsebbe.
 6. The Dweller Below. 18+, 12?, minden modell egy osztagban  dob egy S tesztet, ha nincs meg, akkor bármiféle mentő nélkül megy a levesbe. Egy sima T4 osztag harmadát eltünteti.

Summa summarum: Azt hiszem az új mágia egyik nyertesével állunk szemben, ha nem ?A? legjobb Lore-ral. Minden varázslata használható, támogatja a nagy blokkokat, alacsony célszámok, nagy hatótávok, feltámasztás(!), sebzések? Ideális a Slann számára, de egy Empire magicheavy seregbe is tökéletes. Sőt, Wood Elfek és a Bretonok is tudják, s persze a Hájelfeknek is bejöhet, ha nem kell a High Medzsik. Számomra 5 pont az 5-ből.

– – –

folytatás hamarosan…

[Total: 0    Average: 0/5]
Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

7 hozzászólás a(z) 8th Edition – Mágiaiskolák – Második rész bejegyzéshez

 1. Bala mondta:

  Mint írtam, nem tudok mindig minden faj kódexet fejből, ezért kérlek írjátok a kiegészítéseket, gondolatokat, hibákat 🙂
  Köszi!

 2. Petrow mondta:

  +4 T??? Amit 4 PD-ből átlagban két Level1 kanálhajtogató urigeller kivarázsol? Nem kicsit durva.
  Mondjuk javíts ki, ha tévedek, de nekem laikusként úgy tűnik, hogy az alacsony célszámoknak megvan a hátulütője, azzal, hogy ugyanolyan könnyen semlegesíthető.

  Illetve a dwellerhez S vagy T tesztet kell dobni?

 3. Bala mondta:

  Ja.

  S igen, ugyanilyen könnyű diszpellezni, de nyilván ha várázslatra gyúrsz, akkor hozol Lordot, ami hosszú távon kifizetődő, és az ellenfélnél nem biztos, hogy lesz Lord (ez máris +2 különbség varázslatonként). Meg amit fentebb kifejtettem.

  Streng tesztet kell dobni. Javítom a “sima T4 osztag megy a levesbe” elírást. 🙂

 4. Cain mondta:

  A “The Dweller Bellow” nekem elég fura Life spellnek 🙂

  Tény hogy elég hatékony mindkét iskola. a Throne of Vines-t erős túlzásnak érzem, megatápos.

  A fire egyetlen baja hogy nagyon egysíkú… csupa S4 támadás, kivéve a Sword of Rhuin-t. De egyébként erős és megbízható.

 5. Cain mondta:

  Hol a 3. rész Bala mester ? 🙂

 6. Bala mondta:

  Kicsit túlnyaraltuk magunkat, ma jöttünk meg… a hétvégén meglesz 🙂

 7. Cain mondta:

  Túlnyaralás ? az meg mi ? 😀 köszönet a cikkekért. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..